30/08/2017 13:54

ΕΤΥΚ: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα της αποζημίωσης των ταμείων προνοίας

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μεταφέρει η ΕΤΥΚ το θέμα της αποζημίωσης των ταμείων προνοίας για τη ζημιά που υπέστησαν κατά το “κούρεμα” το 2013, θεωρώντας πως ο Υπουργός Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στοχεύει τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Σε εγκύκλιό της προς τα μέλη της, η Ένωση Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου αναφέρει πως έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για συζήτηση του θέματος, καθώς, όπως υποστηρίζει, η απόφαση του κ. Γεωργιάδη για την αποζημίωση των ταμείων προνοίας αποτελεί «καθαρή στόχευση εναντίον των τραπεζικών υπαλλήλων, αφού αθετεί προκλητικά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις που μας έχουν δοθεί».

«Δυστυχώς, στη συνάντησή μας με τον Υπουργό Οικονομικών, επιβεβαιώθηκαν όλοι οι φόβοι και οι ανησυχίες μας για το ζήτημα της αποκατάστασης των ταμείων μας, επιβεβαιώθηκε η ασυνέπεια της Κυβέρνησης στο φλέγον αυτό θέμα και δυστυχώς έχει επιβεβαιωθεί η ξεκάθαρη στόχευση εναντίον των τραπεζοϋπαλλήλων. Το δεσμεύομαι γι’ αυτή την Κυβέρνηση έχει χάσει τη σημασία του», αναφέρει η συντεχνία.

Σημειώνει επίσης ότι θα επανέλθει με νέα εγκύκλιο με την οποία θα σχολιάζει «την ‘επιστράτευση’ από τους κύκλους εκείνους που έχουν στοχοποιήσει τους τραπεζοϋπάλληλους, και του δημοσιονομικού συμβουλίου στην προσπάθειά τους για παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης».

Επί της ουσίας, η συντεχνία απαντά στη θέση Γεωργιάδη ότι δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν τα ταμεία προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων, γιατί τα ποσά στις μερίδες των μελών τους ήταν πάρα πολύ ψηλά, λέγοντας πως «ξεχνά ή παραλείπει να αναφέρει ο κ. Υπουργός, πως τα κεφάλαια των δύο ταμείων ήταν εγκλωβισμένα στις δύο τράπεζες, με ευθύνη του Εφόρου (Κυβέρνηση), που δεν επέτρεπε τη διασπορά, και η διαχείρισή τους βρισκόταν στα χέρια των διοικήσεων των δύο τραπεζών και ειδικά στη Λαϊκή βρισκόταν στα χέρια της ίδιας της Κυβέρνησης, αφού η τράπεζα ήταν κρατική και η ίδια διόριζε το Δ.Σ».

«Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τον εγκλωβισμό του συνόλου των καταθέσεων των ταμείων προνοίας μας στις δύο τράπεζες, είναι τεράστιες», προσθέτει.

Σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα όπως τα ταμεία προνοίας έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους καταθέτες, η ΕΤΥΚ συμπληρώνει πως σήμερα, που ήρθε η ώρα της εφαρμογής του δικαίου, προκλητικά επικαλούνται ένα άλλο, προφανώς «διαφορετικό», δίκαιο, συγκρίνοντάς μας με τους καταθέτες και αγνοώντας ότι σε μας δε προστατεύτηκαν οι πρώτες €100 χιλ. και δεν έγινε συμψηφισμός δανείων.

Αναφορικά με το ότι τα ταμεία προνοίας είναι θεσμικοί επενδυτές, η ΕΤΥΚ αντιτάσσει το ερώτημα γιατί προστατεύτηκαν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι άραγε θεσμικοί επενδυτές; Δεν το γνώριζε αυτό η Κυβέρνηση όταν το 2013 με πρόσθετη πράξη εξαιρούσε / περιόριζε το κούρεμα τους μόλις στο 11,5% περίπου;», διερωτάται.

Σε σχέση με την επίκληση των φορολογουμένων, η ΕΤΥΚ υποστηρίζει πως η Κυβέρνηση ξέχασε τον φορολογούμενο όταν αποφάσισε να παραχωρήσει δωρεάν μετοχές σε πελάτες του Συνεργατισμού, όταν αποφάσισε να ενισχύσει τα ταμεία συντάξεων της ΑΗΚ με €17 εκατ ετησίως για κάλυψη απωλειών λόγω κακής διαχείρισης και όταν με δημόσιο χρήμα θα αποπληρωθούν δάνεια των Δήμων.

H ΕΤΥΚ σημειώνει πως οι 1400 περίπου υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου το καλοκαίρι του 2013, «πίστεψαν και στηρίχτηκαν στις προφορικές και γραπτές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν από την εργασία τους» και σήμερα παραμένουν άνεργοι.

«Το αποκορύφωμα όμως της εμπάθειας και του εμπαιγμού έναντι των τραπεζικών υπαλλήλων εκδηλώθηκε μέσα από τη δήλωση του κ. Υπουργού, κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, ότι έστω και αν δίνονταν περισσότερα λεφτά, ο ίδιος θα εισηγείτο να μην δοθούν στους τραπεζοϋπαλλήλους», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic