19/07/2017 12:15

Σχέδιο αποζημιώσεων ύψους €166 εκ. για τα κουρεμένα ταμεία ενέκρινε το Υπουργικό

Σχέδιο αποζημιώσεων, ύψους €166 εκ για τα Ταμεία Προνοίας που υπέστησαν ζημιές από το  το κούρεμα το 2013 ενέκρινε σήμερα το Yπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με με δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη, πρόκειται για σχέδιο ύψους €166 εκ., με στόχο τον περιορισμός της ζημιάς των Ταμείων προνοίας στο 25%.

«το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει σήμερα σχέδιο επιπρόσθετης αναπλήρωσης για τα μέλη των ταμείων προνοίας που είχαν υποστεί ζημιές από το κούρεμα του 2013.

Είναι ένα σχέδιο των 166 εκ. ευρώ, η δεύτερη αποζημίωση. Το 2013/2014 ήδη είχε δοθεί αποζημίωση ύψους 302 εκ. ευρώ προς τα ταμεία προνοίας που έχουν υποστεί ζημιά. Με αυτή τη δεύτερη επιπρόσθετη αναπλήρωση υλοποιείται ο πολιτικός στόχος, η δέσμευση για περιορισμό της ζημιάς για το κάθε μέλος στο 25%, άρα κάλυψη του 75%, μ1ε ανώτατο όριο βέβαια τις 100 χιλιάδες ευρώ ανά μέλος ούτως ώστε να μην τίθεται τα μέλη των ταμείων προνοίας σε ευνοϊκότερη μοίρα από τους ίδιους τους καταθέτες.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν στις αμέσως επόμενες μέρες.

Το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και με την έγκριση του επόμενου προϋπολογισμού θα ξεκινήσουν οι πληρωμές έχοντας υπόψη ότι η αναπλήρωση θα καταβάλλεται στο κάθε μέλος με τη συμπλήρωση της ηλικίας συνταξιοδότησης που είναι το 65ο έτος.

Συνεπώς, αυτές είναι οι βασικές πτυχές του σχεδίου, κάλυψη του 75%  με ανώτατο όριο τις 100 χιλιάδες και πληρωμή του ποσού στο 65ο έτος του κάθε μέλους ξεκινώντας σε λίγους μήνες με την έγκριση του επόμενου προϋπολογισμού.

Είναι θεωρώ ένα σημαντικό μέτρο κοινωνικής πολιτικής που θα καλύψει μερικές δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, πέραν των 30 χιλιάδων πολιτών θα επωφεληθούν, περιορίζοντας ουσιαστικά τη ζημιά που είχαν υποστεί».

Ερωτηθείς για όσους έχουν αφυπηρετήσει από το 2013 μέχρι σήμερα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «αμέσως θα καταστούν δικαιούχοι».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «με τον επόμενο προϋπολογισμό έχει ήδη υπάρξει πρόβλεψη για συμπερίληψη του ποσού περίπου 7,5 εκ. ευρώ».

Ερωτηθείς είπε ότι «θα υπάρχει επαναλαμβανόμενη πρόβλεψη ανά έτος ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων που σε εκείνη τη χρονιά θα συμπληρώνουν το 65ο έτος. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι τα 166 εκ. ευρώ της επιπρόσθετης αποζημίωσης σταδιακά θα εκταμιευθούν».

Αναφορικά με τον Συνεργατισμό, ο κ. Υπουργός ερωτηθείς για τη σύμπραξη της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με την εταιρεία Altamira, είπε ότι «θεωρώ εξαιρετικά σημαντική την απόφαση, εξαιρετικά επωφελή για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την εξυπηρέτηση τελικά και των δανειοληπτών, αλλά και για τη θετική προοπτική που πρέπει να διασφαλίσουμε για τον Συνεργατισμό».

Ερωτηθείς για την απόφαση του Συνεργατισμού να παραχωρήσει το 25% των μετοχών του στους καταθέτες και πελάτες του, είπε ότι «προκύπτουν κάποια ζητήματα που θα πρέπει να τα μελετήσουμε, που ίσως μας καθυστερήσουν, αλλά η απόφαση ισχύει βεβαίως».

 

Tags:
Cheap Website Traffic