18/07/2017 12:37

Το απόγευμα παράνομα στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Στις 17.30 το απόγευμα θα φθάσει στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος στις 18.00 θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως αναφέρεται στα κατεχόμενα, της συνάντησης Ακιντζί – Τσαβούσογλου θα ακολουθήσει στις 19.45 δείπνο εργασίας με την πολιτική ηγεσία, στο οποίο θα παραστούν η «πρόεδρος» της «βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ, ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός», «υπουργός δημοσιονομικών» και πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς, ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και οι πρόεδρος των άλλων «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, Τουφάν Ερχιουρμάν του ΡΤΚ και Τζεμάλ Οζγιγίτ του ΚΚΔ. Αναμένεται να φύγει από τα κατεχόμενα αμέσως μετά το τέλος του δείπνου εργασίας.

Στο μεταξύ με γραπτή ανακοίνωση από το «υπεξ», γίνεται λόγος σε εσκεμμένη διαστρέβλωση περί σύνδεσης του ψευδοκράτους στην Τουρκία που αποδίδεται στον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος διαψεύδει ότι έδωσε συνέντευξη ή προέβη σε δήλωση/σχόλιο σε διαδικτυακή εφημερίδα με το όνομα «Ντουβάρ» (Τοίχος) (σσ υπάρχει τουρκική ιστοσελίδα με αυτό το όνομα) και καλεί την κοινή γνώμη να μην δίδει σημασία σε εικασίες και ανυπόστατες ειδήσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Ερτουγρούλογλου είχε δώσει παλαιότερα συνέντευξη στην ε/κ εφημερίδα Καθημερινή και από εκεί λήφθηκε μια πρότασή του και διαστρεβλώθηκε.

Η «Αφρίκα» σήμερα επικρίνει τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου γι’ αυτές τις δηλώσεις στην εφημερίδα «Ντουβάρ» και ειρωνικά γράφει ότι ο «υπεξ» το μόνο που υποστηρίζει είναι την ενσωμάτωση του ψευδοκράτους στην Τουρκία και πως πίσω από αυτές τις δηλώσεις του εικάζεται ότι βρίσκεται η ίδια η Τουρκία. Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να δήλωσε ο κ. Ερτουγρούλογλου στην τουρκική ιστοσελίδα, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν κάποια βήματα και μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται είναι και «η πιθανότητα σύνδεσης με την Τουρκία».

Μια ομοσπονδιακή λύση εμπεριέχει και τη συνομοσπονδία, πρόσθεσε ο ίδιος λέγοντας ότι οι παράμετροι της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας έχουν καταρρεύσει και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην Ελβετία. Ως εναλλακτικές λύσεις προτείνει τη συζήτηση με την ε/κ πλευρά των σχέσεων καλής γειτονίας, ακόμα και μιας συνομοσπονδίας και παρ’ όλο που – όπως λέει – δεν συμφωνούν κάποιοι Τ/κ με την ιδέα και ούτε υπάρχει επίσημη γραμμή Άγκυρας – «κυβέρνησης», η πιθανότητα σύνδεσης με την Τουρκία. Μήνες πριν, σημείωσε ο κ. Ερτουγρούλογλου, είχε προβεί σε 4-5 προτάσεις στις οποίες περιλαμβάνονταν οι προαναφερόμενες.

Η «Χαλκίν Σεσί» γράφει ότι με την επίσκεψη Τσαβούσογλου σήμερα θα καθοριστεί ένας οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα μετά το Κραν Μοντάνα ενώ αναμένεται να συζητηθούν και τα βήματα έναντι των μονομερών – όπως αναφέρεται – ενεργειών των Ε/κ στα ενεργειακά θέματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: