05/07/2017 16:53

Το ευρώ κέρδισε έδαφος ως αποθεματικό νόμισμα το 2016

Το ευρώ κέρδισε έδαφος το 2016 ως αποθεματικό νόμισμα μετά από χρόνια υποχώρησής του, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κάτι που δείχνει ότι η υποχώρηση της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην ευρωζώνη θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοδική τάση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ειδικότερα, το μερίδιο του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσε άνοδο 0,3 μονάδες, στο 19,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με ετήσια έκθεση της ΕΚΤ.

“Η αστάθεια φαίνεται να υποχωρεί στα μάτια όσων συμμετέχουν στην αγορά”, τόνισε στους δημοσιογράφους, στη Φρανκφούρτη, το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

“Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει την καλύτερη προσδοκία για το ρόλο του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος”, υπογράμμισε.

Συγκριτικά, το δολάριο ΗΠΑ αντιπροσωπεύει περίπου το 64% των συναλλαγματικών αποθεμάτων παγκοσμίως, σημειώνοντας πτώση πέρα των 6,0 ποσοστιαίων μονάδων από το επίπεδο του 2007, ενώ το γιουάν της Κίνας αντιπροσωπεύει το 1,1%.

Το ευρώ παρέμεινε το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα παγκοσμίως σε μια σειρά από συναλλαγές, με το μερίδιο του στις διεθνείς πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών να αυξάνεται σχεδόν κατά 2,0 μονάδες, στο 31,3%.  Περίπου 42% των διεθνών πληρωμών έγιναν σε δολάρια και το 1,7% σε γιουάν.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία, αυτά κατέδειξαν ότι το ευρώ χρησιμοποιείται λιγότερο, ιδίως στις διεθνείς αγορές χρέους, όπου μειώθηκε το μερίδιο του τόσο για υφιστάμενες όσο και για νέες εκδόσεις χρέους σε ευρώ.

Το μερίδιό του σε νέες εκδόσεις χρέους σε ξένο νόμισμα υποχώρησε κατά 4,4 μονάδες στο 20,4%, στο τέλος του 2016.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: