28/06/2017 16:30

Για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Μεσόγειο μίλησε στην ΚΚΣΕ η Στ. Κυριακίδου

Το θέμα των ανθρωπιστικών παραμέτρων σε σχέση με την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Μεσόγειο ανέπτυξε η βουλευτής, Στέλλα Κυριακίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η οποία μιλούσε εκ μέρους της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η Κύπρια βουλευτής δήλωσε ότι αν και η Ευρώπη αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η κα Κυριακίδου, πρόκειται για μια κρίση πολυεπίπεδων διαστάσεων που αφορά εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ως αποτέλεσμα βίαιων συγκρούσεων, διώξεων αλλά και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της.

Ανέφερε ότι «σε αυτό λοιπόν το τεράστιο κύμα ανθρώπινου πόνου έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα, το ίδιο επώδυνο, αυτό της μετανάστευσης ανθρώπων που πάλι λόγω δυσμενέστατων οικονομικών συνθηκών, στις χώρες καταγωγής τους, αναγκάζονται να ξενιτευτούν».

Αναφερόμενη στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, του 2016, η κ. Κυριακίδου είπε πως παρότι η συμφωνία αυτή έφερε κάποια απτά αποτελέσματα, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση προκλήσεων που προκύπτουν από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, οι συχνές απειλές της Τουρκίας, για απόσυρση της από την συμφωνία αυτή, δημιουργούν ένα νεφελώδες τοπίο σε ότι αφορά στην σωστή αντιμετώπιση αυτού του τραγικού φαινομένου.

Αδιαμφισβήτητα, συνέχισε, «το βάρος της ευθύνης στον χειρισμό αυτής της κρίσης έχει πέσει βασικά στις χώρες υποδοχής, κάποιες από τις οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και άλλα προβλήματα».

«Έχουμε όλοι ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσουμε, τόσο προληπτικά όσο και θέτοντας μακροπρόθεσμους στόχους, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία και την ευημερία των μεταναστών», είπε η κ. Κυριακίδου.

Λέγοντας ότι «οι συνθήκες υποδοχής, σε αρκετές χώρες, χρήζουν άμεσα περαιτέρω βελτίωσης» αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη αύξησης των εγκαταστάσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων / συνοδευόμενων παιδιών και άλλων ευπαθών ομάδων, καθώς επίσης και στην ανάγκη παροχής εξειδικευμένης στήριξης, επαρκούς προστασίας, σωστών συνθηκών διαβίωσης αλλά και ενίσχυσης των μηχανισμών ένταξης των ανθρώπων αυτών στις τοπικές κοινωνίες.

Ως εκ τούτου, είπε η κ. Κυριακίδου, «ο κάθε ένας από εμάς αλλά και όλοι μαζί έχουμε βαρύτατη ευθύνη αλλά και ανθρωπιστική υποχρέωση να προβούμε σε εκείνες τις ενέργειες που θα απαλύνουν τον πόνο και την αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων που αναγκάζονται για τον ένα ή τον άλλο λόγο να ξεριζωθούν».

Σημείωσε ότι πρέπει να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες «μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και μικροπολιτικές και να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο δράμα αυτών των ανθρώπων το οποίο πολλές φορές ξετυλίγεται μπροστά μας».

«Γιατί πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών δεν εγκαταλείπουν τις χώρες τους από επιλογή αλλά εξαναγκάζονται να το πράξουν για να επιβιώσουν», είπε, τέλος, η Κύπρια βουλευτής.

Στο πλαίσιο της πιο πάνω συζήτησης, την ολομέλεια της ΚΣΣΕ προσφώνησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: