15/06/2017 18:04

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπ. Εσωτερικών συζητήθηκε στη Βουλή

Την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Εσωτερικών, με έτος αναφοράς το 2015, εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στην οποία παρέστη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα να δουλέψει μαζί με τον Γενικό Ελεγκτή και με την Επιτροπή Ελέγχου, ώστε να τεθούν εκεί που χρειάζεται και εκεί που πρέπει αντικειμενικά κριτήρια για όλα τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών για να διορθωθούν τα κακώς έχοντα στην Δημόσια Υπηρεσία και να επέλθει η χρηστή διοίκηση.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στα έκτακτα πολεοδομικά κίνητρα που έδωσε η Κυβέρνηση το 2013, λέγοντας πως «έχουμε παραθέσει στη Βουλή μια επιχειρηματολογία που αποδεικνύει ότι αυτά είχαν ένα τεράστιο οικονομικό όφελος, όσον αφορά την προσπάθεια της Κύπρου να εξέλθει της κρίσης».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέσω των κινήτρων δημιουργήθηκαν περίπου 10 με 11 χιλιάδες νέα κλίνες οι οποίες αυτή την στιγμή είναι πλήρως κατειλημμένες από τουρίστες», προσθέτοντας πως «αυτό αναμένεται να φέρει συνολικά περίπου 100 με 140 χιλιάδες επιπλέον τουρίστες στην Κύπρο» .

«Όσον αφορά κάποια θέματα που έθιξε όσον αφορά την μονιμοποίηση ο Γενικός Ελεγκτής, δουλεύω με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, ούτως ώστε η νομιμοποίηση να γίνει μέσω της νόμιμης οδού και των νόμιμων διαδικασιών του κράτους μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού, ούτως ώστε αυτό να είναι και πολιτικά και πολεοδομικά ορθό», είπε ο κ. Πετρίδης.

Εξάλλου, για την Υπηρεσία Αναδασμού, ανέφερε πως «έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση, ώστε να γίνει ενσωμάτωση αυτής της Υπηρεσίας με το κτηματολόγιο, γιατί υπάρχουν μεγάλες συνέργειες», για να εκφράσει την εκτίμηση ότι «με αυτό τον τρόπο τάχιστα θα προωθηθεί η διεκπεραίωση των εφτά με εννιά εναπομεινάντων σχεδίων αναδασμών, οι οποίοι καθυστερούν αδικαιολόγητα, λόγω της αναποτελεσματικότητας πλέον αυτής της Υπηρεσίας και της υποστελέχωσης του προσωπικού».

Επίσης, είπε «υπάρχουν πολλά κρούσματα, από ό,τι φαίνεται από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, τα οποία θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η πρώτη υπηρεσία του δημοσίου, που θα ενσωματωθεί σε άλλη, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «αν εξαιρέσουμε το Τμήμα του ΦΠΑ και του Φόρου Εισοδήματος τα οποία ενοποιήθηκαν σε μία Υπηρεσία λόγω μνημονιακής υποχρέωσης, είναι το πρώτο».

Ερωτηθείς αν μελετούν νέα κίνητρα για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «για το θέμα αυτό, γίνεται μια εντατική διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γενικού Εισαγγελέα, ούτως ώστε να βρεθεί αυτή η νόμιμη ρύθμιση η οποία θα απεγκλωβίσει αυτούς τους εγκλωβισμένους αγοραστές».

«Σε κάποιες μέρες θα έχουμε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό να πούμε, γιατί τα πάντα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο της ορθότητας και της νομιμότητας», πρόσθεσε.

Αναφορικά στο θέμα των μεταφράσεων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «με τις μεταφράσεις όντως υπήρχε ένα θέμα εκεί, το οποίο πιστεύουμε ότι τροχιοδρομείται προς την οριστική του επίλυση μέσω του θεσμού των ορκωτών μεταφραστών που θα αναλαμβάνουν και την ευθύνη της ορθότητας των μεταφράσεων τους και της δημιουργίας ενός μητρώο το οποίο θα εμπεριέχει αυτούς τους ορκωτούς μεταφραστές, ούτως ώστε να ξέρουμε και να γίνεται ο έλεγχος ότι οι μεταφράσεις είναι όντως ποιοτικές και ανταποκρίνονται σε αυτό που πρέπει να γίνει».

Σε ερώτηση αν μιλάμε μόνο γι’ αυτούς που μεταφράζουν κείμενα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι είναι και για πιστοποιητικά και για οτιδήποτε άλλο.

«Το ΓΤΠ έχει ως αρμοδιότητα τις μεταφράσεις. Παλαιότερα οι ίδιοι κάνανε κάποιες μεταφράσεις. Αντιλαμβάνεστε αυτό δεν μπορεί να γίνεται από μία Υπηρεσία του δημοσίου. Πρώτα απ’ όλα είναι και πάρα πολλές οι γλώσσες. Υπήρχε ένα σύστημα βάση του οποίου έδιναν χωρίς κάποιο έλεγχο ή χωρίς κάποια αντικειμενικά κριτήρια σε εξωτερικούς να κάνουν αυτές τις μεταφράσεις. Το ίδιο το Τμήμα δεν μπορούσε να ελέγξει την ποιότητα αυτών των μεταφράσεων αλλά έβαζε την σφραγίδα του κράτους», είπε.

Πρόσθεσε ακόμα πως «για να νοικοκυρέψουμε και να θέσουμε μηχανισμό ελέγχου σε αυτό το σύστημα, είπαμε να δημιουργηθεί ο θεσμός των ορκωτών μεταφραστών, οι οποίοι θα είναι σε συγκεκριμένο μητρώο, δε μιλάμε για κλειστό επάγγελμα, μιλούμε για όσους έχουν τα πραγματικά προσόντα και θα αναλαμβάνουν μέσω του συστήματος των ορκωτών μεταφραστών και την ευθύνη, τότε θα μπορούν να διεξάγουν αυτές τις μεταφράσεις, ούτως ώστε να είναι και νομικά υπόλογοι σε οποιοδήποτε λάθος ή προσπάθεια παραπληροφόρησης».

Όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Κτηματολογίου βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μεγάλη διαχρονική στρέβλωση που επιφέρει και ένα τεράστιο κόστος στον φορολογούμενο, διότι εκκρεμούν πληρωμές απαλλοτριώσεων», για να προσθέσει ότι «μέχρι πρόσφατα εκκρεμούσαν πληρωμές απαλλοτριώσεων οι οποίες μάλιστα έφεραν και επιτόκιο της τάξης του 9%, της τάξης του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ».

«Αντιλαμβάνεστε», συμπλήρωσε, ότι το πόσο κόστιζε ένα έργο για τον οποίο γινόταν η απαλλοτρίωση ή μια απαλλοτρίωση στο δημόσιο όταν εκκρεμούσαν από το 1970 πληρωμές τέτοιων απαλλοτριώσεων. Με μεγάλο κόπο και με μεγάλο νοικοκύρεμα των κονδυλίων, αυτή τη στιγμή το ποσό αυτό έχει μειωθεί περίπου στις 300 με 330 εκατομμύρια. Επιπλέον, δεν γίνονται απαλλοτριώσεις αν δεν είναι πλήρως προϋπολογισμένες αυτή τη στιγμή για να μην συσσωρεύονται. Ως τρίτος πυλώνας έχει μειωθεί το επιτόκιο το οποίο πληρώνεται από το 9 στο 3%».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι αναφορικά στις καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων λόγω απαλλοτριώσεων υπήρξε μια πολύ σωστή απόφαση, για μείωση του επιτοκίου από 9 σε 3% και το πρόβλημα έχει ήδη ξεκινήσει να μειώνεται μετά από συγκεκριμένα μέτρα, ωστόσο, σημείωσε πως εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό θέμα και να χρειάζεται σωστό χειρισμό.

Σε σχέση με τις χορηγίες σε δήμους και κοινότητες, η κ. Δημητρίου είπε πως το κόμμα της θεωρεί σημαντικό να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ο έλεγχος που έχει ανατεθεί σε ιδιώτες και εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια και εκεί όπου χρειάζεται να επαναξιολογηθεί η κρατική χορηγία που δίδεται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως «δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μια χώρα, η οποία στηρίζεται τα μέγιστα στον τουρισμό της και θέλει τις παραλίες της γεμάτες τα καλοκαίρια είναι υψίστης σημασίας να λυθεί το θέμα με τους ναυαγοσώστες», σημειώνοντας πως «πρέπει να ακουστούν τα αιτήματα τους και να ικανοποιηθούν γιατί οι παραλίες μας πρέπει να στελεχωθούν με ναυαγοσώστες για να αποφεύγουμε καταστάσεις δυσάρεστες και να θρηνούμε θύματα».

Επιπλέον, είπε πως είναι σημαντικό να λυθεί ένα άλλο διαχρονικό ζήτημα, αφού πρόσθεσε «δεν μπορούμε να επιζητούμε ανάπτυξη και να πρέπει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας ανάπτυξης γης να αναλώνει το χρόνο του να τρέχει σε έξι διαφορετικά τμήματα κυβερνητικές υπηρεσίες για να εκδώσει διαφορετικές άδειες και αυτές οι άδειες να είναι χρονοβόρες με αποτέλεσμα να καθυστερούν έργα ουσιαστικά ανάπτυξης».
«Θα πρέπει να υπάρξει μια αποκέντρωση για να διευκολυνθούν αυτές οι διαδικασίες.

Όσον αφορά το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών, είπε ότι δεν ξέρει κανένας στη βάση ποιων κριτηρίων αναδιανέμουν την τουρκοκυπριακή γη, ενώ για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ανέφερε ότι είναι πάρα πολύς κόσμος δέσμιος κακών πρακτικών του παρελθόντος.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαιώνει τις πάγιες θέσεις του Κινήματος πάνω σε μια σειρά από τρύπες που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Με ικανοποίηση είδαμε και τον Γενικό Ελεγκτή και το νέο Υπουργό Εσωτερικών να συμφωνούν μαζί μας ότι υπάρχουν τμήματα λειτουργίας του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως το Τμήμα Αναδασμού, όπως η πολιτική για τα έκτακτα αναπτυξιακά κίνητρα που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως η πολιτική για τις υπηκοότητες οι οποίες δραστηριότητες και πολιτικές πάσχουν. Πάσχουν και δημιουργούν πάρα πολύ έντονα ερωτηματικά γιατί φαίνεται ότι κάποιοι έχουν ευνοηθεί, κάποιοι έχουν λόγο αυτών των πολιτικών εισπράξει εκατομμύρια και ενδεχομένως και κάποιοι στην δημόσια υπηρεσία έχουν εισπράξει τις ανάλογες μίζες», είπε.

Εξέφρασε, επίσης, την έντονη δυσαρέσκειά του, γιατί υπάρχουν πάγιες στρεβλώσεις οι οποίες έχουν μετατρέψει τον Τομέα του Πολεοδομικού Σχεδιασμού και της Ανάπτυξης της χώρας μας σε ένα πανηγύρι μίζας και εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων».

Καλούμε, τέλος, το νέο Υπουργό Εσωτερικών να βάλει το μαχαίρι και να φτάσει στο κόκκαλο, ώστε να αναδειχθούν όλες αυτές οι σκανδαλώδεις καταστάσεις και να υπάρξει τιμωρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic