15/06/2017 16:49

Οι 19 Υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν την ετήσια απολογιστική έκθεση του ESM

Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) πραγματοποίησε σήμερα την Πέμπτη ετήσια συνάντησή του στις εγκαταστάσεις του ESM στο Λουξεμβούργο και ενέκρινε την Ετήσια Έκθεση του ΕSM για το 2016.

Το Συμβούλιο των Διοικητών απαρτίζεται από τους Υπουργούς Οικονομικών 19 χωρών της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι συζήτησαν τις κύριες εξελίξεις του ΕΜΣ και τις βασικές του δραστηριότητες κατά το παρελθόν έτος.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, εξέφρασε τη θετική του αξιολόγηση των επιτευγμάτων του ΕΜΣ.

“Ο ΕΜΣ παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ανθεκτικότητας της ζώνης του ευρώ και του κοινού νομίσματος. Αυτό είναι το κλειδί για την ευημερία, την περαιτέρω ανάπτυξη και τη σταθερότητά μας στην Ευρώπη. Ως θεσμικό όργανο, ο ESM έχει κερδίσει μια άξια φήμη για αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην εκπλήρωση της εντολής του. ”

Η ετήσια έκθεση περιλαμβάνει τις οικονομικές καταστάσεις του ESM για το 2016, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο των Διοικητών. Το καθαρό αποτέλεσμα του ΕΜΣ, ύψους 568,8 εκατ. Ευρώ, διατέθηκε στο Ταμείο Αποθεματικών του, το οποίο σήμερα κατέχει σχεδόν 2 δισ. Ευρώ.

Αυτό αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό ρυθμιστικό σε ένα περιβάλλον επιτοκίου που παραμένει προκλητικό.

Από την τελευταία ετήσια συνάντηση πριν από ένα χρόνο, οι χώρες που έλαβαν χρηματοδοτική συνδρομή συνέχισαν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο στην οικονομική τους ανάκαμψη. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2% στην Ιρλανδία το 2016 ήταν η υψηλότερη μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ δήλωσε σχετικά πως “το προηγούμενο έτος έχει δείξει ότι η στρατηγική μας για την παροχή δανείων σε αντάλλαγμα για μεταρρυθμίσεις λειτουργεί καλά”.

“Οι χώρες αποκομίζουν οφέλη από δύσκολες οικονομικές προσαρμογές, με εμφανή οφέλη στην ανάπτυξη και την απασχόληση”, είπε.

Σημείωσε δε ότι ο ESM τις βοήθησε να επανέλθουν στην πορεία με μακρά λήξη δανείων και χαμηλά επιτόκια.

“Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί τελικά να ακολουθήσει τις τέσσερις πρώην χώρες προγράμματος Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανίας και Κύπρου και να επιστρέψει στη χρηματοδότηση της αγοράς και στη βιώσιμη ανάπτυξη εάν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις πραγματοποιηθούν με συνέπεια”, τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic