15/06/2017 15:44

Ενοχή Τσοχατζόπουλου ζήτησε και στη δίκη β’ βαθμού στην Αθήνα η εισαγγελική λειτουργός

Την ενοχή του Ακη Τσοχατζόπουλου, της Βίκυ Σταμάτη, της Αρετής Τσοχατζοπούλου και άλλων εννέα εκ των συνολικά 16 κατηγορουμένων για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων πρότεινε η εισαγγελέας και στη δίκη δεύτερου βαθμού που διεξάγεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Η κ. Αναστασία Δημητριάδου έκρινε ότι πράγματι ο πρώην Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος αποπειράθηκε και επέτυχε μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος να νομιμοποιήσει μίζες που έλαβε από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος Tor M1 και υποβρυχίων.

Μίλησε για ένα «δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιρειών με στόχο την νομιμοποίηση της παράνομης περιουσίας του πρώτου κατηγορούμενου, Άκη Τσοχατζόπουλου», και πρότεινε να κηρυχτούν ένοχοι 12 εκ των 16 κατηγορουμένων, και να απαλλαγούν οι 4 λόγω αμφιβολιών.

Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ΄ επάγγελμα, όπως και πρωτοδίκως, όπου είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 20 ετών.

Αναφερόμενη στο ακίνητό του επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στους πρόποδες της Ακρόπολης, κατοικία που αγόρασε τον καιρό που ήταν Υπουργός και ενώ είχε υπογραφεί η επίμαχη σύμβαση για τα εξοπλιστικά προγράμματα της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η κ. Δημητριάδου έκρινε ότι αποδείχθηκε πως η πώληση του ακινήτου, που κατέληξε στην ιδιοκτησία της επίσης κατηγορούμενης, συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, ήταν εικονική. «Οι αγοραπωλησίες – είπε η εισαγγελική λειτουργός – επέτρεψαν τη μεταβίβαση για να συγκαλύψει την αληθινή προέλευση των χρημάτων».

Σχετικά με την κ. Σταμάτη, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 12ετή κάθειρξη, η εισαγγελέας είπε ότι η κατηγορουμένη είναι έξυπνη γυναίκα, εργαζόμενη και απόλυτα ικανή να κατανοήσει από πού προέρχονταν τα χρήματα, και έτσι «απέκρυψε τον τρόπο απόκτησης περιουσίας και μετέτρεψε μέρος της περιουσίας σε εργασίες και απέκρυψε την προέλευση της περιουσίας».

Η τοποθέτηση της εισαγγελέως προκάλεσε την αποχώρηση της Βίκυς Σταμάτη από τη δικαστική αίθουσα λέγοντας: «Αποχωρώ, είναι παραλήρημα, θέατρο παραλόγου».

Όσο για την θυγατέρα του πρώην Υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, (ποινή φυλάκισης 12 ετών πρωτοδίκως), η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκαν ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της.

Επίσης, η κ. Δημητριάδου ζήτησε να κηρυχθεί ένοχοι ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, ο οποίος στη πρώτη δίκη καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος αφού έδειξε προθυμία να συμβάλει, όπως ειπώθηκε τότε, στο έργο της δικαιοσύνης, με το να καταθέσει εναντίον του πρώην Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνου Μιχαηλίδη, και του γιου του Μιχάλη, που κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην ίδια υπόθεση.

Προτάθηκε ακόμα, από την εισαγγελική λειτουργό, η ενοχή του κατασκευαστή Αστέριου Οικονομίδη, του επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη , της λογίστριας του Ευφροσύνης Λαμπροπούλου, των χρηματιστών Οράτιου Μελά και Νίκου Αντωνιάδη, της πρώην συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου Γκούντρουν, του πρώην διευθυντή εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Σμπώκου και της δικηγόρου Μαρίας – Ταλίτα Τσεκούρα.

Για τον Γιάννη Σμπώκο η εισαγγελέας έκρινε ότι αποδείχθηκε ότι διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο, η εισαγγελέας ζήτησε να καταδικαστεί για τη διακίνηση 10.000.000 και όχι 40.000.000 όπως του αποδίδονται κατά την κατηγορία ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι σε αυτόν αναφέρονται οι έγγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλους, η Βίκυ Σταμάτη και η Αρετή Τσοχατζόπουλου έχουν αποφυλακιστεί για λόγους υγείας και οικογενειακούς, με περιοριστικούς όρους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic