01/06/2017 16:34

Έμπουσα: Έφηβοι και Αλκοόλ- Ανοιχτή συζήτηση Με τη στήριξη της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας

Με τη συμμετοχή εφήβων, γονέων και άλλων ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες το απόγευμα στο σινεμά Πάνθεον στη Λευκωσία η εκδήλωση ανοικτής συζήτησης με θέμα Έφηβοι και Αλκοόλ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ντοκιμαντέρ «Έμπουσα: Έφηβοι και Αλκοόλ» της Έλενας Αλωνέυτη με συμπαραγωγούς τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και τις εταιρείες Pterodocs και Reset Film.

Ο Υπουργός Υγείας Δρ. Γιώργος Παμπορίδης σε χαιρετισμό του χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το ντοκιμαντέρ καθώς αναδεικνύει το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι μας με το αλκοόλ. Αυτό σημείωσε θα μας βοηθήσει στην ετοιμασία στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων χωρών που  αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Τόνισε ότι το θέμα παιδείας και κοινωνικοποίησης, με τους γονείς να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό είναι θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τάκης Ταουσιάνης σε χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι ο Συνεργατισμός στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής του για στήριξη των νέων μας είναι αρωγός  στην προσπάθεια  αναχαίτησης αυτών των κινδύνων της κοινωνίας μας και της κατανάλωσης αλκοόλ από τα ανήλικα παιδιά μας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ. Η σκηνοθέτης Έλενα Αλωνεύτη σημείωσε ότι το ντοκιμαντέρ για τρία χρόνια από την ημερομηνία έναρξης της έρευνας, διεισδύει στον κόσμο τεσσάρων εφήβων παρουσιάζοντας το πολύ σοβαρό πρόβλημα της πρόσβασης και χρήσης του αλκοόλ από παιδιά. Το ντοκιμαντέρ επισημαίνει και εξετάζει τη σχέση με το αλκοόλ στο νησί μας, συμπεριλαμβάνοντας συνεντεύξεις από παιδιά, γονείς, ειδικούς και κρατικούς αξιωματούχους, με στόχο την αφύπνιση όλων μας γι’ αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα της Κυπριακής κοινωνίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) το νησί μας κατέχει τη τρίτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη κατανάλωση των οινοπνευματωδών ποτών.

Ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου (ΑΣΚ) Δρ. Χρύσανθος Γεωργίου επεσήμανε ότι το ΑΣΚ  από την αρχή της διαπίστωσης αυτού του προβλήματος πριν από 4 χρόνια τώρα, έκρουε το κώδωνα του κινδύνου και καλούσε σε δράση όλους τους αρμόδιους επί του θέματος. Διαβεβαίωσε ότι το ΑΣΚ θα συνεχίσει τον αγώνα του σε σχέση με το αλκοόλ και επισήμανε ότι ‘προϋπόθεση της μείωσης των αρνητικών συνεπειών που σχετίζονται με το αλκοόλ ευρύτερα, είναι η συστηματική, συντονισμένη, συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά μέσα από τους διαφορετικούς και πολλαπλούς ρόλους στην κοινωνία’.

Ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ υπογράμμισε τον  σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κουλτούρα και η νοοτροπία της κοινωνίας στον αγώνα κατά του αλκοόλ ενώ ο Βουλετής Δρ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου διαβεβαίωσε ότι έγιναν ήδη τα πρώτα βήματα στις αλλαγές και τροποποιήσεις κανονισμών και νομοθεσιών.

Τις δικές του εμπειρίες από το χρήση αλκοόλ μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους ο Στέφανος Φαρμακάς.

Tags:
Cheap Website Traffic