26/05/2017 07:45

Αποφάσεις για περιορισμένη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη μάχη κατά του ISIS και αύξηση αμυντικών δαπανών

Σολομώντεια λύση στο θέμα της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού κράτους φαίνεται πως βρήκαν τα 28 μέλη της συμμαχίας, χθες κατά τη Σύνοδό τους, με τον μεν Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μπορεί αν πει πια δημόσια ότι δέσμευσε του εταίρους στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, τους δε Ευρωπαίους να μεταφράζουν τη δέσμευση σε συμβολική πολιτική ευλογία και διοικητικές διευκολύνσεις στις ΗΠΑ.

Στο τραπέζι των ηγετών το μόνο θέμα που έπεσε ήταν η συμμετοχή στις επιχειρήσεις χωρίς στρατεύματα στο έδαφος, αλλά μόνο με εναέρια επιτήρηση με αεροπλάνα τύπου AWAKS και η ίδρυση μίας καινούργιας μονάδας που θα συντονίζει και θα σχεδιάζει επιχειρήσεις από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως και ενός “Κόμβου για το Νότο”, υπό το αρχηγείο της Νάπολης, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτεμπεργκ.

Σε ότι αφορά την οικονομική συμμετοχή των κρατών μελών, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως οι 28 δεσμεύθηκαν σταδιακά να ανεβάσουν τις αμυντικές δαπάνες στο όριο του 2% του ΑΕΠ και το οποίο σήμερα τηρούν μόνο η Ελλάδα, η Πολωνία, η Εσθονία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Το 20% αυτών των δαπανών πρέπει να πηγαίνει σε μεγάλου μεγέθους υποδομές.

Ο κ. Τραμπ, εξέπληξε του ομολόγους του κατηγορώντας τους για το θέμα των δαπανών και κατά την τελετή παράδοσης του νέου κτιρίου της συμμαχίας μπροστά στα μάτια του Βασιλιά Φιλίπππου του Βελγίου.

Επιπλέον σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ.Τραμπ ζήτησε από τους υπόλοιπους 27 περισσότερες κινήσεις στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη φράση: “στους λίγους μήνες που είμαι Πρόεδρος έχω κάνει περισσότερα απ’ ότι η προηγούμενη ηγεσία έκανε σε οκτώ χρόνια”.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν στον Τύπο στις Βρυξέλλες πως το ΝΑΤΟ εκτιμά πως “ο ISIS είναι αποδυναμωμένος στρατηγικά στη βάση του, στη Ράκα και τη Μοσούλη της Συρίας και υπάρχουν αυξημένες ελπίδες ότι η Μοσούλη θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα δημιουργώντας περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή, για αυτό και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα”.

Tags:
Cheap Website Traffic