15/05/2017 14:58

Έξι μήνες στην Υπ. Εργασίας από Βουλή για τα προβλήματα του καταφυγίου εμπορίας προσώπων

Χρονικό περιθώριο έξι μηνών δόθηκε στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής για να έρθει με ολοκληρωμένη πρόταση όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το καταφύγιο των θυμάτων εμπορίας προσώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.

«Η Υπουργός Εργασίας μας ενημέρωσε για το πώς θα προχωρήσει το Υπουργείο», ανέφερε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής η οποία ήταν κεκλεισμένων των θυρών.

«Δόθηκε μια περίοδος 6 μηνών στην Υπουργό Εργασίας για να έρθει με μια ολοκληρωμένη πρόταση τόσο όσον αφορά τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο κρατικό καταφύγιο και πως μπορούμε να τα επιλύσουμε αλλά και το επόμενο στάδιο, που είναι εξίσου σημαντικό, το στάδιο της ενδιάμεσης διαμονής (half way house)», είπε.

Εκεί, πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου, «υπάρχει ένα τεράστιο κενό, δεν υπάρχει τίποτε και μας ενημέρωσε η Υπουργός ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο για να καταρτιστεί η λειτουργία μιας ενδιάμεσης δομής για μετά το καταφύγιο».

«Ζήτησε χρόνο επίσης για να μελετήσει τις διάφορες εισηγήσεις και προβλήματα και θα επανέλθουμε σε έξι μήνες», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, ζητήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών να γίνει μια συνάντηση με ΜΚΟ που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες όσον αφορά την δική τους προσβασιμότητα στο καταφύγιο, έτσι ώστε να γίνουν μνημόνια συνεργασίας και η κάθε ΜΚΟ να έρθει με εισηγήσεις στην πολυθεματική ομάδα που λειτουργεί κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών για το πως μπορούν να προσφέρουν.

Αναφορά έκανε και στην πιο πρόσφατη έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων GRETA, η οποία εντοπίζει το γεγονός ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν λειτουργεί μια παρόμοια δομή όσον αφορά άνδρες για θέματα εργασίας.

Σε δικές της δηλώσεις για το θέμα η Βουλευτής ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά ανέφερε ότι «έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα και δυστυχώς βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή». Υπενθύμισε ότι σε προηγούμενες συνεδρίες «είχαμε ενημερωθεί ότι οι ΜΚΟ που συμμετείχαν στην πολυθεματική συντονιστική ομάδα για θέματα εμπορίας είχαν αποχωρήσει γιατί ένοιωθαν ότι δεν γινόταν τίποτε, ότι δεν λαμβάνονταν υπόψη και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο γεγονός ότι μόνο μια ΜΚΟ συμμετέχει στην πολυθεματική ομάδα».

Σύμφωνα με την ίδια «αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι το καταφύγιο που λειτουργεί, δεν είναι καταφύγιο αλλά είναι ξενώνας φιλοξενίας, γιατί και το ίδιο το πρόγραμμα που υπάρχει στο καταφύγιο και αφορά την απασχόληση των θυμάτων αλλά κυρίως θέματα που αφορούν την ψυχολογική στήριξη δεν λειτουργούν ικανοποιητικά με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας τα θύματα να θύματα να οδηγούνται στον επαναπατρισμό τους».

Δηλαδή, εξήγησε, «λόγω των ελλείψεων, των αδυναμιών και των κενών που παρουσιάζονται και στους κανονισμούς λειτουργίας του καταφυγίου, αλλά και γενικότερα στις δομές στήριξης θυμάτων εμπορίας στο τέλος της ημέρας να οδηγούνται οι γυναίκες να φύγουν». Οι συνέπειες είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, οι έμποροι και οι διακινητές να μένουν ήσυχοι αφού οι καταγγελίες αποσύρονται ή οι μάρτυρες απουσιάζουν, πρόσθεσε.

Tags:
Cheap Website Traffic