11/05/2017 16:38

Τα οικονομικά ενδεχόμενης λύσης βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης υψηλού επιπέδου υπό τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης

Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές ανάγκες μιας επανενωμένης Κύπρου βρέθηκαν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης υψηλού επιπέδου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) Σούμα Τσιακραμπάρτι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΑΑ, πέραν της τράπεζας, στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συμμετείχαν επίσης, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Όπως αναφέρεται, «η συνάντηση στόχευε στο να διευκολύνει μια καλύτερη κατανόηση και ευθυγράμμιση των διαφορετικών εκτιμήσεων για τις οικονομικές ανάγκες που έγιναν από διεθνείς οργανισμούς και να συζητήσουν την πιθανή στήριξη της κυπριακής οικονομίας ύστερα ένα πετυχημένο αποτέλεσμα στις συνομιλίες για επανένωση του νησιού».

Αναφέρεται ακόμη πως οι δύο διαπραγματευτές ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για την μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών.

«Κατά τις ιδιωτικές συζητήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί μοιράστηκαν τις εκτιμήσεις τους για της οικονομικές ανάγκες και αντάλλαξαν απόψεις για τα προκαταρτικά πλάνα για στήριξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην Κύπρο. Συμφώνησαν ότι σε περίπτωση επανένωσης, θα επιδιώξουν να συντονίσουν τη στήριξη της οικονομίας της επανενωμένης νήσου και τα σχέδιά τους για οικονομική βοήθεια και επενδύσεις».

Η ΕΤΑΑ σημειώνει ότι «αναγνωρίζεται πως μετά από την όποια επανένωση θα χρειαστεί σημαντική βοήθεια για στήριξη των μελλοντικών αναγκών.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΑ αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν είναι εύκολες και ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να συζητηθούν».

«Αλλά η σημερινή συνάντηση είναι σημάδι ότι αν επιτευχθεί συμφωνία η ΕΤΑΑ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί είναι έτοιμοι να παράσχουν τεχνική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη μέσω των όρων εντολής τους προκειμένου να βοηθήσουν το νησί να αξιοποιήσει την τεράστια οικονομική δυναμική που σχετίζεται με την επανένωση», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic