10/05/2017 21:50

Ο ‘Ελληνας Υπουργός Οικονομίας κάλεσε την EBRD να εντείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κάλεσε την EBRD να εντείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τη ζήτηση για μακροχρόνια κεφάλαια στην πραγματική οικονομία και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την EBRD στρατηγικό εταίρο στις προσπάθειες που καταβάλει για την ανάκαμψη των επενδύσεων.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, ο κ. Παπαδημητρίου συμμετείχε ως Διοικητής για την Ελλάδα, στην Ετήσια Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που φιλοξενήθηκε στην Κύπρο από τις 9 έως τις 11 Μαΐου.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της EBRD, Σούμα Τσακραμπάρτι, από τον οποίο ενημερώθηκε για την εξέλιξη και τις προοπτικές αύξησης των επενδύσεων της EBRD στη Ελλάδα. Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, προστίθεται.

“Ο Υπουργός Οικονομίας κάλεσε την EBRD να εντείνει περαιτέρω τις δραστηριότητες στην Ελλάδα αξιοποιώντας τη ζήτηση για μακροχρόνια κεφάλαια στην πραγματική οικονομία και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την EBRD στρατηγικό εταίρο στις προσπάθειες που καταβάλει για την ανάκαμψη των επενδύσεων”, αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Εξάλλου, ο κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, με τον οποίο συζήτησε θέματα κοινού οικονομικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις των οικονομικών δεικτών και στη δυναμική ανάπτυξης που αποτυπώνεται ήδη σε σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενώ και οι δύο συμφώνησαν την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων των δύο χωρών, όπως σημειώνεται.

Από το Νοέμβριο του 2015 η EBRD έχει υπογράψει τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα ύψους 1,15 δισ. ευρώ από τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί τα 850 εκατ. ευρώ για 19 προγράμματα του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι σε έναν χρόνο από τώρα, η Τράπεζα θα έχει επενδύσει στην Ελλάδα σωρευτικά 2 δις ευρώ.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Υπουργός Οικονομίας συμμετείχε στο επίσημο Δείπνο των Διοικητών στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος .

Ο κ. Παπαδημητρίου θα μεταβεί από την Κύπρο στις Βρυξέλλες όπου αύριο το πρωί θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (FAC-Trade).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: