05/05/2017 19:39

1345 υποτροφίες παγκοσμίως ανακοίνωσε το πρόγραμμα Erasmus Mundus

Πέραν των 1,000 φοιτητών, συγκεκριμένα 1345 φοιτητές από όλο τον κόσμο θα λάβουν φέτος υποτροφία χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ μέσω του προγράμματος Erasmus Mundus, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και ο αρμόδιος Επίτροπος Τίμπορς Νάβρατσκις, το 75% των οποίων προέρχεται από τρίτα κράτη και το υπόλοιπο 25%  από χώρες της  ΕΕ.

Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα των προγραμμάτων σπουδών τους που θα πραγματοποιήσουν σε τουλάχιστον δύο ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την παρακολούθηση του κοινού ή διπλού μεταπτυχιακού προγράμματος. Τα περισσότερα προγράμματα διαρκούν δύο έτη.

Το 100 προγράμματα του κοινού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Erasmus Mundus που προσφέρουν υποτροφίες της ΕΕ για το 2017 καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την αστροφυσική και τη νανοτεχνολογία έως τη χαρτογραφία και την αθλητική δεοντολογία. Οι φετινές υποτροφίες δόθηκαν σε σπουδαστές και από τις έξι ηπείρους, ενώ οι πέντε πρώτες χώρες αποστολής είναι η Βραζιλία (79), η Ινδία (63), το Ιράν (59), το Μπανγκλαντές (58) και το Μεξικό (49).

Οι φοιτητές που επιλέχθηκαν πρόσφατα θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν και να επωφελούνται από το πρόγραμμα Erasmus Mundus Student and Alumni Association (ένωση φοιτητών και αποφοίτων Erasmus Mundus), που παρέχει στήριξη και δίκτυο για φοιτητές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των σπουδών τους.

Κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα παρέχει επίσης υποτροφίες της ΕΕ για προσκεκλημένους πανεπιστημιακούς με σκοπό να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα μέσω της διδασκαλίας ή της έρευνας.

Περίπου 40 νέα μεταπτυχιακά προγράμματα θα προστεθούν στον κατάλογο Erasmus Mundus φέτος το καλοκαίρι και θα διευρύνουν το φάσμα των διαθέσιμων προγραμμάτων για αιτήσεις υποτροφίας για τον επόμενο γύρο επιλογής. Η εν λόγω περίοδος υποβολής αιτήσεων -για σπουδαστές που επιθυμούν να αρχίσουν το πρόγραμμά τους το φθινόπωρο του 2018- θα είναι ανοικτή μεταξύ Οκτωβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: