25/04/2017 06:00

Οι 300 του δημοσίου έγιναν 39 στη λίστα – Ξέχασε δύο πίσω ο ΥΠΟΙΚ για να χωρέσουν οι συνταξιούχοι

Σπασμωδικές κινήσεις ή προσπάθεια αποπροσανατολισμού; Αυτό είναι το ερώτημα που παραμένει μετέωρο μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας του Χάρη Γεωργιάδη, με τα 39 ονόματα κομματικών αξιωματούχων (;), οι οποίοι φέρεται να πολιτεύονται φέροντας ταυτότητα δημοσίου υπαλλήλου.

Στη λίστα που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών, ως αρμόδια Αρχή στον Γενικό Εισαγγελέα, καταγράφονται στο σύνολο 39 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι, φέρεται να παρανόμησαν, αφού κατείχαν κομματική θέση πέραν του απλού μέλους κόμματος.

Με μία πρώτη ματιά, φαίνεται ότι από τη λίστα απουσιάζουν δύο ονόματα που προέρχονται από την πολιτική “οικεία” του Χάρη Γεωργιάδη.

Πρόκειται για το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου, η οποία εργάζεται ως λειτουργός του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Έρευνάς και Διεθνών Σχέσεων και την Δέσπω Σεργίου, η οποία αποσπάστηκε στις Βρυξέλλες μετά από ενέργειες του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Καδή.

Συνταξιούχοι και χαμηλής κλίμακας εργαζόμενοι
Ενώ ο περί Προστασίας των Πολιτικών Δικαιωμάτων Δημοσίων Υπαλλήλων Νόμος του 2015, αναφέρεται στην απαγόρευση συμμετοχής σε συλλογικά όργανα, δημοσίων υπαλλήλων κλίμακας Α8 και άνω, εάν δεν προηγηθεί σχετική άδεια από την ΕΔΥ, στη λίστα με τα ονόματα περιλαμβάνονται άτομα τα οποία φέρεται είτε να μην κατέχουν υψηλό αξίωμα, είτε βρίσκονται σε χαμηλή κλίμακα, (μέχρι και Α2) στο δημόσιο τομέα.

Τη μερίδα του λέοντος, με βάση τον κατάλογο του Χάρη Γεωργιάδη κατέχει το ΔΗΚΟ. Εντούτοις κάπου η υπόθεση φαίνεται να πίνει νερό, αφού τα ονόματα δεν συνάδουν απόλυτα με τον ορισμό της παρανομίας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι ο Ανδρέας Αριστείδου, ο οποίος συμμετέχει στην Επαρχιακή Επιτροπή του ΔΗΚΟ Λευκωσίας, ενώ μέλος Επαρχιακής του ιδίου κόμματος είναι και ο Χρήστος Αριστοδήμου.

Μέλη Επαρχιακών Επιτροπών στο Δημοκρατικό Κόμμα είναι και οι Κωνσταντίνος Κιτρομίλης και Ιωάννης Μπαρρής. Ο πρώτος για την Κερύνεια και ο δεύτερος στην Πάφο, ενώ την ίδια ιδιότητα μέλους επαρχιακών κατέχουν και οι Πανίκος Παντελή και Τζόζεφ Πελεκάνος.

Ανάμεσα σε άλλους, υπάρχουν και δύο συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι της Cyta.

Πρόκειται για τους Χριστάκη Κυριακίδη και Κυριάκο Τρύφωνος, ενώ ο Γιώργος Χριστοφόρου αποδέχτηκε πακέτο εθελούσιας αποχώρησης από τον ημικρατικό οργανισμό.

Μέλος της Ομάδας Μελετών του ΔΗΚΟ είναι ο Θεόδουλος Μεσημέρης, το όνομα του οποίου επίσης βρίσκεται στη λίστα, ενώ τη θέση του Κοινοβουλευτικού Συνεργάτη κατέχει Οδυσσέας Οδυσσέως.

Από το ΑΚΕΛ, ο Νίκος Κέττηρος, παραιτήθηκε της θέσης του στο ΡΙΚ αμέσως μετά την εκλογή του πριν από 11 μήνες στη Βουλή, ενώ προηγούμενα βρισκόταν στην κλίμακα Α4.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος καλείται να ερευνήσει τα 39 ονόματα και όχι 300 συνολικά όπως αρχικά είχε δηλώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο, τα οποία κατά την εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ, προχώρησαν σε παραβιάσεις κατά της νομοθεσίας.

Πηγή: i-eidisi

Tags: