24/04/2017 23:45

Η γήρανση του πληθυσμού θα υπονομεύσει μέχρι το 2025 την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας

Η γήρανση του πληθυσμού θα υπονομεύσει τη δυνητική οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, καθώς περισσότερες γενιές από την έκρηξη των γεννήσεων αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

“Μεσοπρόθεσμα, η μείωση του πληθυσμού και η γήρανση του εργατικού δυναμικού στη Γερμανία θα μειώσουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη”, υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι της Bundesbank στη Φρανκφούρτη σε μηνιαία έκθεσή τους για τον Απρίλιο.

Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία εργασίας το 2025 θα είναι ο ίδιος όπως και το 2016, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, γεγονός που σημαίνει ότι η δυνητική ανάπτυξη θα μειωθεί σημαντικά, κάτω από το 1,0%, από το σχεδόν 1,25% που παρατηρήθηκε μεταξύ 2011 και 2016 .

Η Γερμανία, η οποία κάποτε ήταν γνωστή ως “ο ασθενής της Ευρώπης”, έχει καταστεί η οικονομική δύναμη της ηπείρου τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας ανάπτυξη 1,9% το 2016. Στο μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της χώρας το 1990, στο 5,8%.

Οι μεταρρυθμίσεις στην γερμανική αγορά εργασίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δημιούργησαν πολλές θέσεις εργασίας στην χώρα, με ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών να βρίσκεται στην απασχόληση, σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες.

Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των Γερμανών στην ηλικιακή ομάδα 60 μέχρι 75 ετών θα αυξηθεί πέρα των 3,0 εκατομμυρίων, καθώς οι άνθρωποι που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης των γεννήσεων που διήρκεσε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 φτάνουν σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των γερμανόφωνων ατόμων ηλικίας μεταξύ 45 και 54 ετών θα μειωθεί κατά 3,5 εκατομμύρια, ενώ τα άτομα μεταξύ των ηλικιών 15 και 29 ετών θα είναι κατά 2,5 εκατομμύρια λιγότερα.

Το σχετικά υψηλό επίπεδο μετανάστευσης και η μεγαλύτερη παραγωγικότητα μεταξύ των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία και κατάρτιση και υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην οικονομία, αναμένεται να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης για κάποιο χρονικό διάστημα, σημειώνει.

Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που αποτελούν το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας θα αρχίσει να μειώνεται το αργότερο το 2025 – ακόμη και στο σενάριο ο αριθμός των ξένων μεταναστών να ανέλθει σε περίπου 300.000 νέες αφίξεις ετησίως.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic