18/04/2017 07:39

Ιρακινός Αντιπρόεδρος: Το Ισλαμικό Κράτος θέλει συμμαχία με αλ Κάιντα

Το Ισλαμικό Κράτος διαπραγματεύεται με την αλ Κάιντα μια πιθανή συμμαχία ανάμεσά τους, καθώς τα ιρακινά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους ακραίους τζιχαντιστές του στη Μοσούλη, δήλωσε χθες ο Αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι.

Ο κ. Αλάουι είπε ότι έλαβε την πληροφορία αυτή από πληροφορημένες πηγές, τις οποίες δεν κατονόμασε. «Η συζήτηση έχει αρχίσει. Βρίσκεται σε εξέλιξη (…) ένας διάλογος ανάμεσα σε εκπροσώπους του Μπαγκντάντι και του Ζαουάχρι», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του ΙΚ, και τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τον ηγέτη της αλ Κάιντα.

Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε όταν στελέχη της αλ Κάιντα αποσχίστηκαν το 2014. Οι δύο οργανώσεις δίνουν μάχη για νεοσύλλεκτους, χρηματοδότηση και την ηγεσία του τζιχάντ, του ιερού πολέμου.

Ο Ζαουάχρι έχει επικρίνει επανειλημμένα το Ισλαμικό Κράτος για τις βάρβαρες μεθόδους του, που συμπεριλαμβάνουν αποκεφαλισμούς, πυρπολήσεις, σταυρώσεις κ.ά.

Δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς οι δύο οργανώσεις μπορεί να συνεργαστούν, σύμφωνα με τον κ. Αλάουι. Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στη Μοσούλη και έχει απολέσει το μεγαλύτερο μέρος της ιρακινής επικράτειας που είχε καταλάβει, όμως συνεχίζει να κατέχει τις πόλεις Κάιμ, Χαουίτζα και Ταλ Αφάρ στο Ιράκ, όπως και τη Ράκα, τη de facto πρωτεύουσα του “χαλιφάτου” του, στο έδαφος της Συρίας.

Ακόμη κι αν το ΙΚ χάσει όλα τα εδάφη του στο Ιράκ, προειδοποίησε ο Αλάουι, δεν θα πάψει να αποτελεί απειλή. «Δεν μπορώ να δω το Ισλαμικό Κράτος να εξαερώνεται», ανέφερε ο ίδιος. «Θα συνεχίσουν να υπάρχουν πυρήνες “εν υπνώσει”, που θα διασπείρουν το δηλητήριο τους σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic