15/04/2017 11:41

Αναλύουν ποσοστά δημοσκοπήσεων ενόψει δημοψηφίσματος στην Τουρκία

Στα ποσοστά που δίνουν οι ερευνητικές εταιρείες αλλά και τις προβλέψεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα επικεντρώνεται σήμερα ο τουρκικός Τύπος, μία μόνο μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα.

Η εταιρεία A&G, του Αντίλ Γκιούρ έδωσε το πιο διαφορετικό αποτέλεσμα από όλες τις άλλες εταιρείες. Η δημοσκόπηση έγινε στις 8-13 Απριλίου και προβλέπει ότι το ναι θα είναι 60,8% και το όχι 39,2%.

Με βάση τη δημοσκόπηση της KONDA το ναι είναι 51,5% και το όχι 48,5%. Η εταιρεία SONAR δίνει 51,2% στο όχι και 48,8% στο ναι. Ο διευθυντής της εταιρείας εκτιμά ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπόρεσαν να πουν όχι στην δημοσκόπηση. Η Gezici προβλέπει 51,3% ναι και 48,7% όχι. Η Αvrasya προβλέπει 57,75% όχι και 42,25% ναι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τα αποτελέσματα όλων των ερευνητικών εταιρειών που πάνε κοντά τους λένε ότι θα βγει το ναι. “Άλλες δίνουν ποσοστά κάτω του 55% κι άλλες μεταξύ 55-60%”, ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΤRT και πρόσθεσε: “Την Κυριακή πιστεύω πως μπορεί να βγει ένα πολύ πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα υπέρ του ναι’.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε συνέντευξή του στο Halk TV ανέφερε ότι όλες οι εκτιμήσεις λένε πως το όχι να είναι γύρω στο 53%. “Μέσα σε αυτό υπάρχει η μυστική ψήφος, μια μάζα που λέει ‘άραγε αν πω την άποψή μου και αν πω ‘όχι΄ θα μου συμβεί κάτι;. Άλλωστε μια ομάδα από αυτούς είναι υπέρ του όχι. Όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή η διαφορά μεταξύ του ναι και του όχι θα είναι υπέρ του όχι”, ανέφερε.

Φαίνεται ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο εμπιστεύεται τις εταιρείες που προβλέπουν ναι και το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης τις εταιρείες που προβλέπουν όχι. Εκείνο όμως που δημιούργησε πρόβλημα στο στρατόπεδο του ναι ήταν η απρόσμενη σύγκρουση των δύο εταίρων χθες και προχθές για το ‘σύστημα πολιτειών’ στο οποίο έκανε αναφορά σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας την αντίδραση του ηγέτης της ακροδεξιάς Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Τελικά χθες το βράδυ ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έδωσε τέλος σε αυτή την κρίση λέγοντας ότι η διευκρίνηση που έδωσε τόσο ο Πρόεδρος της Τουρκίας όσο και ο Πρωθυπουργός “ήταν παραπάνω από αρκετή”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: