14/04/2017 12:59

Εκστρατεία Αστυνομίας για κροτίδες και μέτρα περιορισμού λαμπρατζιών και τροχαίων

Η Αστυνομία συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες για πρόληψη και πάταξη της κατοχής, χρήσης και εμπορίας κροτίδων, του περιορισμού των λαμπρατζιών αλλά και της πρόληψης τροχαίων συγκρούσεων και του εγκλήματος γενικότερα, αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης σε γραπτή δήλωσή του για την περίοδο του Πάσχα.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη η Αστυνομία πραγματοποιεί «στοχευμένη και έντονη εκστρατεία διαφώτισης του κοινού για τη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων, η οποία άρχισε στις 15 Μαρτίου, 2017, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για εντοπισμό και σύλληψη των προσώπων εκείνων που παράνομα εισάγουν, κατέχουν, πωλούν, κατασκευάζουν ή χρησιμοποιούν κροτίδες ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κροτίδων».

Ήδη, προσθέτει, «από τις 15 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν πέραν των 500 διαλέξεων σε σχολεία και οργανωμένα σύνολα, σε όλες τις πόλεις, τις οποίες παρακολούθησε μεγάλος αριθμός μαθητών και νεαρών προσώπων».

Στόχος της προσπάθειας αυτής της Αστυνομίας, σημειώνει, «είναι μέσα από την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, να προβληματιστούν οι νεαροί και να συνειδητοποιήσουν τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη σωματική ακεραιότητα των ιδίων και άλλων πολιτών, με την ενασχόλησή τους με την άκρως επικίνδυνη και παράνομη συνήθεια της χρήσης κροτίδων».

Παράλληλα, αναφέρει ο κ. Αγγελίδης, «έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά ιδιοκτήτες υποστατικών κυνηγετικών ειδών, περιπτερούχοι και καταστηματάρχες και ζητήθηκε η βοήθεια και η έμπρακτη συνεργασία τους με την Αστυνομία ενώ τονίστηκε η ποινική ευθύνη που έχουν σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας».

Εντατικοποιούνται οι περίπολοι της Αστυνομίας για τις λαμπρατζιές
————–

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας αναφέρει ότι «όσον αφορά τον έλεγχο των λαμπρατζιών για σκοπούς καλύτερου συντονισμού και ελέγχου, έγιναν συναντήσεις και συσκέψεις με τις εκκλησιαστικές και τοπικές αρχές σε όλες τις πόλεις και την Πυροσβεστική Υπηρεσία».

«Οι περιπολίες και έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει, από την αρχή της εκστρατείας και θα συνεχιστούν μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα», διαβεβαιώνει.

«Όσον αφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Αστυνομίας, θα αυξηθούν και θα εντατικοποιηθούν οι αστυνομικές περίπολοι, κυρίως κοντά στις εκκλησίες, ιδιαίτερα κατά τη λειτουργία της Αναστάσεως, ώστε η παρουσία της Αστυνομίας να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη χρήση κροτίδων ή άλλων επικίνδυνων πυροτεχνημάτων», σημειώνει.

«Η χρήση κροτίδων δεν είναι ούτε παιγνίδι, ούτε έθιμο, αλλά μια κακή συνήθεια. Είναι εκρηκτικά σκευάσματα, που είτε τραυματίζουν, είτε σκοτώνουν και παίζοντας με τις κροτίδες, είναι σαν να παίζεις με τον ίδιο το θάνατο», προειδοποιεί.

«Όλοι μαζί ας διασφαλίσουμε ένα αναίμακτο Πάσχα, χωρίς τραυματισμούς από κροτίδες», τονίζει.

Μέτρα πρόληψης τροχαίων συγκρούσεων
———-

Επίσης, προσθέτει ο κ. Αγγελίδης, «κατά την περίοδο των επικείμενων εορτών του Πάσχα, όπου αναμένεται να υπάρξει αυξημένη τροχαία κίνηση στις κύριες οδικές αρτηρίες των πόλεων και ιδιαίτερα στους υπεραστικούς δρόμους/αυτοκινητόδρομους, καθώς επίσης και στην ύπαιθρο, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας για πρόληψη των οδικών συγκρούσεων».

Σ` αυτά περιλαμβάνονται η αισθητή παρουσία της Αστυνομίας στο οδικό δίκτυο, παροχή βοήθειας στο κοινό και άμεσης ανταπόκρισης εκεί και όπου θα παραστεί ανάγκη, η ρύθμιση και έλεγχος της τροχαίας κίνησης σε σημεία που θα παρατηρηθεί αυξημένη τροχαία κίνηση, η διενέργεια αυξημένων ελέγχων για αλκοόλη και ταχύτητας καθώς και για την χρήση ζώνης ή προστατευτικού κράνους.

Την ίδια ώρα προτρέπει τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα προστασίας των οικιών και των υποστατικών τους καθώς και των προσωπικών τους αντικειμένων λόγω αυξημένων κρουσμάτων κλοπών και διαρρήξεων κατά τις μέρες του Πάσχα.
«Για το λόγο αυτό κατά το πιο πάνω χρονικό διάστημα επί 24ωρου βάσεως η Αστυνομία θα προβαίνει σε περιπολίες, ενώ τα μέτρα για αποτροπή τέτοιων αδικημάτων θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα», αναφέρει ο κ. Αγγελίδης.

Ωστόσο, «πέραν από τα πρόσθετα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία, καλείται το κοινό να συμβάλει στην προσπάθεια της, λαμβάνοντας τα δικά του μέτρα όσον αφορά στην ασφάλεια των κατοικιών του, αλλά και την προστασία και φύλαξη της περιουσίας του», προσθέτει ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Tags: