29/03/2017 18:42

Τιμωρητική η απόφαση ΥΠΕΣ να απορρίψει αιτήσεις απάτριδων Κούρδων για υπηκοότητα λέει η ΚΙΣΑ

Η ΚΙΣΑ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ” καταχρηστική, τιμωρητική και απαράδεκτη” απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος, όπως αναφέρει, απέρριψε αιτήσεις απάτριδων Κούρδων της Συρίας για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας “που ο ίδιος τους πρότεινε να υποβάλουν”.

” Ο κ. Υπουργός, αναγνωρίζει μεν ότι αυτοί βρίσκονται στην Κύπρο «ουσιαστικά εγκλωβισμένοι, χωρίς διαβατήρια και χωρίς προοπτική καλύτερης διαβίωσης» όμως τους αρνείται με την απόφαση του τη δυνατότητα εξόδου από την απαράδεκτη αυτή κατάσταση παρά το γεγονός ότι οι αιτούντες τηρούν τις απαραίτητες από το νόμο προϋποθέσεις”, αναφέρει η ΚΙΣΑ.

Προσθέτει πως “εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι η απόφαση για ομαδική απόρριψη των αιτήσεων των απάτριδων Κούρδων λήφθηκε ως αντίποινο στην απόφαση τους για άσκηση του κατοχυρωμένου από το σύνταγμα δικαιώματος σε διαμαρτυρία” και καλεί “τo Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε άμεση επανεξέταση των αιτήσεων των προαναφερόμενων ατόμων για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας και τον Υπουργό Εσωτερικών να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ικανοποιώντας τα αιτήματά τους”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: