14/03/2017 19:37

Εκατέρωθεν προειδοποιήσεις από Μέι και Στέρτζιον για το δημοψήφισμα της Σκωτίας

Να σταματήσει να παίζει «πολιτικά παιχνίδια» με το Brexit και να δημιουργεί αβεβαιότητα, κάλεσε την Πρωθυπουργό της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας η Τερέζα Μέι, χαιρετίζοντας παράλληλα την εξουσιοδότηση που έλαβε από το κοινοβούλιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Η Νίκολα Στέρτζιον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας λόγω του «σκληρού» Brexit που έχει επιλέξει η κα Μέι.

Κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο αναφέρουν ότι η Τερέζα Μέι προσανατολίζεται στο να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όπως έχει δικαίωμα να κάνει, τουλάχιστον μέχρι την πραγματοποίηση του Brexit. Η κα Στέρτζιον θέλει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος πριν από το Brexit, που αναμένεται την άνοιξη του 2019.

Αντιδρώντας στο Twitter στις πληροφορίες αυτές η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός σχολίασε ότι η ίδια έχει εκλεγεί από το 46,5% των ψηφοφόρων της περιφέρειάς της, ενώ την Τερέζα Μέι «δεν την έχει εκλέξει ακόμα κανένας».

Αργότερα, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού της συμβουλίου η κα Στέρτζιον προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί μπλοκαρίσματος του δημοψηφίσματος, καθώς και ότι τα σχέδια διεξαγωγής του θα πρέπει να καταρτιστούν στη Σκωτία.

Η κα Μέι, εν τω μεταξύ, έκανε λόγο για «καθοριστική στιγμή για όλη τη χώρα» στην πορεία εξόδου από την ΕΕ αναφερόμενη στις νικηφόρες για την κυβέρνησή της ψηφοφορίες της Δευτέρας επί του νομοσχεδίου για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εφησυχασμό».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: