02/03/2017 15:24

Η Βρετανία «αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της»

Δήλωση επαναβεβαίωσης της αναγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της έκανε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση βουλευτή.

Ο βουλευτής Τζιμ Σάνον του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) από τη Βόρεια Ιρλανδία είχε ζητήσει να πληροφορηθεί τι συζητήσεις έχει κάνει το Foreign Office με την κυπριακή κυβέρνηση για την παροχή βοήθειας με σκοπό την αξιοποίηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Αναγνωρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της», ανέφερε αρχικά ο σερ Άλαν.

«Παραμένει θέση μας ότι τέτοιοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο. Εν τέλει, ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω μίας συνολικής λύσης που θα τερματίζει τη διαίρεση του νησιού», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στη συνέχεια στο ερώτημα του βουλευτή, ο Υπουργός Ευρώπης ανέφερε: «Έχουμε συζητήσει με την κυβέρνηση της Κύπρου μια σειρά θεμάτων συναφών προς την ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της που καλύπτουν από την υποστήριξη για βρετανικές εταιρείες που διεκδικούν άδειες εκμετάλλευσης ή προσφέρουν άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες, έως την παροχή εξειδικευμένης γνώσης επί της περιβαλλοντικής ασφάλειας, της ενεργειακής ασφάλειας και άλλων τομέων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: