20/02/2017 07:16

Συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ – Έιντε στο Μόναχο και στην ατζέντα το Κυπριακό

Την κατάσταση στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα συζήτησαν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Ειδικός Σύμβουλός του για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ο κ. ‘Ειντε, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη, συζήτησε την κατάσταση στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, και με την Φεντερίκα Μογκερίνι, την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, τον Φρανς Τίμερμανς, Πρώτο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον Βρετανό Υφυπουργό αρμόδιο για την Ευρώπη Σερ Άλαν Ντάνκαν.

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και στήριξη για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», δήλωσε στο ΚΥΠΕ το Γραφείο του εκπροσώπου των ΗΕ στην Κύπρο, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Ο κ. Έιντε, σημείωσε το Γραφείο, είχε συναντήσεις σε διπλωματικό επίπεδο με διεθνείς εταίρους, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στο Μόναχο.

Το Γραφείο του εκπροσώπου των ΗΕ στην Κύπρο δεν θέλησε να σχολιάσει τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση της Βουλής σε σχέση με το ενωτικό δημοψήφισμα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν δικαιολογούνται οι υπερβολικές αντιδράσεις για μια απλή αναφορά, την οποία «θεωρώ ότι, ναι, ήταν εσφαλμένη, όχι μόνο χρονικά αλλά και από πλευράς στόχου,» ενώ ο κ. Ακιντζί επιμένει ότι θα πρέπει να ανακληθεί η εν λόγω απόφαση.

«Στο παρόν στάδιο, δεν έχουμε να προσθέσουμε οτιδήποτε στα σχόλια που έκανε ο κ. Έιντε την Πέμπτη, μετά τις συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες», δήλωσε στο ΚΥΠΕ το Γραφείο.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σχέδια για να διευθετηθεί συνάντηση των διαπραγματευτών, ελέχθη ότι «δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφασιστεί πότε θα επιστρέψει ο κ. Έιντε στην Κύπρο, είπε το Γραφείο, απαντώντας σχετική ερώτηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic