16/02/2017 15:50

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – Καπνοί, ασθενοφόρα, συλλήψεις και ελικόπτερο στο Mall of Cyprus για την άσκηση της Αστυνομίας

Επί του παρόντος, τουλάχιστον, «δεν υπάρχουν δεδομένα που να καθιστούν την Κύπρο υπό σοβαρή τρομοκρατική απειλή, είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, σε σημερινές του δηλώσεις, στο πλαίσιο άσκησης διαχείρισης τρομοκρατικού κτυπήματος στο εμπορικό κέντρο Λευκωσίας «The Mall of Cyprus».

Η σημερινή άσκηση, που φέρει την ονομασία «ΔΕΙΜΟΣ 2017», είχε ως στόχο να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας, ανταπόκρισης αλλά και ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που έχει τα χαρακτηριστικά της ασύμμετρης απειλής, του τυφλού κτυπήματος που δυστυχώς στρέφεται εναντίον ανυποψίαστων πολιτών.

Συντονιστικό και επιχειρησιακό ρόλο στην άσκηση είχε η ΜΜΑΔ, ενώ συμμετείχε η Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας ως η επηρεαζόμενη επαρχία και αρκετές άλλες Υπηρεσίες και Τμήματα της Αστυνομίας. Υπήρξε άμεση ανάκληση προσωπικού σε παγκύπρια βάση, ενώ από την στιγμή λειτούργησαν τρία κέντρα χειρισμού κατάστασης κρίσης, στη ΜΜΑΔ, στη σκηνή του επεισοδίου και στην ΑΔΕ Λευκωσίας. Ο γενικός συντονισμός της άσκησης, έγινε υπό την εποπτεία της ηγεσίας της Αστυνομίας.

Σε επίπεδο άλλων κρατικών υπηρεσιών, στην άσκηση έλαβαν μέρος το Υπουργείο Υγείας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το σεμινάριο της άσκησης, προνοούσε επίθεση με εκρήξεις και πυροβολισμούς, από τρεις τρομοκράτες, στο εμπορικό κέντρο, με αποτέλεσμα το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δέκα, καθώς και την πρόκληση πανικού στην περιοχή. Ακολούθως, οι τρομοκράτες κλείστηκαν σε κατάστημα του εμπορικού κέντρου, κρατώντας ως ομήρους δέκα ανθρώπους.

Στην σκηνή του κτυπήματος, για αντιμετώπιση της κατάστασης, έσπευσε μεγάλος αριθμός τμημάτων της Αστυνομίας, Ασθενοφόρα και Πυροσβεστικά οχήματα. Μεταξύ τους και η Ομάδα Διαπραγματευτών της Αστυνομίας, οι οποίο ανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις με τους τρομοκράτες.

Σύμφωνα πάντα με το σενάριο, οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, έτσι αποφασίστηκε η δυναμική επέμβαση από τον Ειδικό Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό της ΜΜΑΔ. Μετά από έφοδο στο κατάστημα από τα μέλη του ΕΑΟ και ανταλλαγή πυρών με τους τρομοκράτες, έγινε κατορθωτή η απελευθέρωση όλων των ομήρων. Δύο από τους τρομοκράτες συνελήφθησαν, ενώ ο τρίτος σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών.

Σε δηλώσεις του, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι η Αστυνομία Κύπρου, όπως κάθε ανάλογος οργανισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο, καλείται να αντιμετωπίσει ποικίλες προκλήσεις και σε ένα πολύπλοκο κόσμος ο οποίος παρουσιάζεται όλο και ένα περισσότερο ως τέτοιος κατά τον 21ο αιώνα.

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Αστυνομία Κύπρου προβαίνει σε ασκήσεις, πρακτικές και εκπαιδεύσεις, πλείστες των οποίων, βεβαίως, δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα. Η άσκηση «ΔΕΙΜΟΣ» 2017 εντάσσεται εντός του πλαισίου της διαρκούς προσπάθειας για να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και να έχουμε την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα σε ότι αφορά στην διαχείριση ενός ενδεχομένου τρομοκρατικού κτυπήματος στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επί του παρόντος, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν δεδομένα που να καθιστούν την χώρα μας υπό σοβαρή τρομοκρατική απειλή», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, συνέχισε ο κ. Χρυσοστόμου, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, τα γεωπολιτικά στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής μεσογείου, αλλά παράλληλα και τα πρόσφατα, τα τελευταία τρία χρόνια, τρομοκρατικά κτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης, «έχουμε υποχρέωση να είμαστε σε εγρήγορση και να λαμβάνουμε και λαμβάνουμε τα ενδεικνυόμενα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα σε σχέση με την απειλή της τρομοκρατίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για επέκταση της συνεργασίας της Αστυνομίας με την Εθνική Φρουρά για άλλα δύο χρόνια όσον αφορά την φρούρηση αεροδρομίων και λιμανιών, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι αυτό αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γίνονται οι δέουσες εισηγήσεις και λαμβάνονται αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Tags: