30/01/2017 14:16

Υπό δρακόντεια μέτρα ξεκίνησε η μεγαλύτερη δίκη για το πραξικόπημα στην Τουρκία

Η δίκη 270 προσώπων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο ιεροκήρυκας Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται υποκινητής και δικάζεται ερήμην, άρχισε σήμερα στη Σμύρνη.

Η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση άρχισε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, διευκρινίζοντας ότι έχουν αναπτυχθεί ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Οι 270 κατηγορούμενοι, 152 από τους οποίους είναι προφυλακισμένοι, δικάζονται για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «απόπειρα ανατροπής του κοινοβουλίου ή παρεμπόδισής του να ασκήσει τα καθήκοντά του». Βάσει της νομοθεσίας, μπορεί να επιβληθούν δύο ποινές ισοβίων στον καθένα.

Οι περισσότεροι είναι στρατιωτικοί και μεταξύ τους περιλαμβάνονται πολλοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, όπως ο πρώην στρατηγός Μεμντούχ Χακμπιλέν, διοικητής της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου, μετέδωσε το Ανατολή.

Ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από τις αρχές ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος, κατηγορία που ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά, δικάζεται ερήμην.

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενες δίκες που άρχισαν τις προηγούμενες εβδομάδες και στις αρχές Ιανουαρίου, ένα δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη δύο χωροφύλακες που κρίθηκαν ένοχοι για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ήταν η πρώτη δικαστική απόφαση για την υπόθεση αυτή.

Πέραν των υπόπτων ως πραξικοπηματιών, οι διώξεις που άρχισαν μετά τις 15 Ιουλίου έχουν στόχο τους φιλοκουρδικούς κύκλους και τα μέσα ενημέρωσης, κάτι που έχει κάνει τις ΜΚΟ να κατηγορούν την τουρκική εξουσία ότι επωφελείται της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να πνίξει κάθε επικριτική φωνή.

Η έκταση αυτών των μέτρων προκαλεί επίσης την ανησυχία της Δύσης, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σχέσεις της οποίας με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες.

Πηγή: CNN Greece

Tags:
Cheap Website Traffic