20/01/2017 19:29

Ανασύρθηκαν ζωντανοί έξι Ιταλοί από το ξενοδοχείο

Είχαν ανάψει φωτιά στο χώρο της κουζίνας – «Μόλις μας είδαν ήταν ευτυχισμένοι», δήλωσε ο πρώτος διασώστης – Ανάμεσα στους διασωθέντες μία μαμά με το γιο της – Εντοπίστηκε έβδομος επιζών

Μετά την απόγνωση για τους 30 αγνοούμενους που εγκλωβίστηκαν στο ξενοδοχείο Rigopiano όταν χιονοστιβάδα καταπλάκωσε το κτίριο την περασμένη Τετάρτη, το χαμόγελο επέστρεψε στο πρόσωπο των διασωστών όταν έπειτα από περίπου 42 ώρες εντόπισαν ζωντανούς έξι ανθρώπους.

Οι έξι επιζώντες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα της πυροσβεστικής σε νοσοκομείο της Πεσκάρα όπου το ιατρικό προσωπικό τους προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα, πάντως, με τις πρώτες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται καλή.

Νωρίτερα ο ιταλικός Τύπος ανέφερε πως είχαν ανασυρθεί ζωντανοί οκτώ επιζώντες, εντούτοις το ιταλικό πρακτορείο Ansa διευκρινίζει πως έχουν μεταφερθεί οι έξι και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό δύο ακόμα ανθρώπων. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό πως εντοπίστηκε ο έβδομος επιζών.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, βρέθηκαν σε σοφίτα της κουζίνας του ξενοδοχείου όπου κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ανάβοντας φωτιά.

Ο καπνός από τη φωτιά, μάλιστα, ήταν εκείνος που οδήγησε τους διασώστες στο σημείο όπου είχαν βρει καταφύγιο οι επιζώντες, ανάμεσα στους οποίους μία μαμά με το γιο της, παρότι αρχικά γινόταν αναφορά για ένα κοριτσάκι.

Η πρώτη από τους απεγκλωβισμένους είναι η Αντριάνα Παρέτε, σύζυγος του Τζαμπιέρο Παρέτε, ο οποίος σήμανε το συναγερμό μόλις η χιονοστιβάδα καταπλάκωσε το ξενοδοχείο.
Η γυναίκα είπε στους διασώστες: «Ψάξτε την κόρη μου. Βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο».

Ο πρώτος διασώστης που έφτασε στο σημείο δήλωσε: «Μόλις μας είδαν ήταν ευτυχισμένοι και δεν κατάφερναν να μιλήσουν. Από το βλέμμα τους κατάλαβα ότι ήταν συγκλονισμένοι που μας είδαν. Τους βρήκαμε στο χώρο της κουζίνας. Μάλλον είχαν μαζί τους τρόφιμα».

Ο διασώστης πρόσθεσε: «Ήταν υπέροχα. Δεν πίστευαν στα μάτια τους. Μας αγκάλιαζαν. Ενώ εμείς σκάβαμε εκείνοι μας άκουγαν. Τώρα ελπίζουμε να βρούμε και άλλους ακόμα και αν δεν έχουμε ακούσει θορύβους και δεν έχουμε άλλες ενδείξεις».

Μόλις τους εντόπισαν είδαν τα χαμόγελα των δύο παιδιών και κατάλαβαν ότι βρίσκονταν σε καλή κατάσταση.

«Ήταν αρκετό να τους δεις στο πρόσωπο για να καταλάβεις τι είχαν περάσει», είπε ο πρώτος διασώστης που έφτασε στο σημείο όπου είχαν βρει καταφύγιο οι οκτώ επιζώντες.

Την ίδια στιγμή, η Τίτι Ποστιλιόνε επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε ελπίδα για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντων.

«Ο εντοπισμός των επιζώντων μας δίνει ελπίδα. Θα δούμε αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή αν θα υπάρξουν περισσότερα. Πάντα έχουμε ελπίδα, αλλά εξανεμίζεται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Ποστιλιόνε.

Όπως είπε, μάλιστα, υπάρχει το ενδεχόμενο και άλλοι επιζώντες να έχουν βρει καταφύγιο σε άλλα σημεία του κτιρίου, αλλά εξήγησε τις δυσκολίες της επιχείρησης καθώς τόνισε πως υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει τμήμα του κτιρίου, ενώ με την άνοδο της θερμοκρασίας υπάρχει το ενδεχόμενο νέων χιονοστιβάδων.

Δεν έκρυψε, μάλιστα, την ανησυχία του για όσους πιθανώς την ώρα της χιονοστιβάδας βρίσκονταν έξω από το κτίριο, λέγοντας: «Δυστυχώς, όποιος τη στιγμή εκείνη βρισκόταν έξω, υπάρχουν λίγες ελπίδες».

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντων, με την ιταλική Repubblica να κάνει λόγο για τέσσερις εγκλωβισμένους, οι οποίοι δίνουν σημεία ζωής.

Νωρίτερα, όταν έγινε γνωστή η είδηση επιζώντων ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Λούκα Κάρι, είχε πει με ενθουσιασμό στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Τους έχουμε εντοπίσει, είναι ζωντανοί, μιλάμε μαζί τους».

Λίγη ώρα αργότερα, ο ιταλικός Τύπος ανέφερε πως ανάμεσα στους επιζώντες βρίσκονταν και δύο παιδιά.

Στο σημείο βρέθηκαν δύο ελικόπτερα περιμένοντας οδηγίες για να προσεγγίσουν το κτίριο και να ξεκινήσουν τη μεταφορά των επιζώντων σε νοσοκομείο της Πεσκάρα όπου ήδη το προσωπικό είχε προετοιμαστεί να τους υποδεχθεί και να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

[ot-video][/ot-video]

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic