‘Εχουν τιτλοποιηθεί οι μονάδες σε ε/κ γη στο συνοικισμό Μακάριος Γ’ στα Κάτω Πολεμίδια

‘Εχουν τιτλοποιηθεί οι μονάδες σε ε/κ γη στο συνοικισμό Μακάριος Γ’ στα Κάτω Πολεμίδια

Οσες οικιστικές μονάδες βρίσκονται σε ε/κ γη έχουν ήδη τιτλοποιηθεί στους δικαιούχους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για το συνοικισμό Μακάριος Γ΄ στα Κάτω Πολεμίδια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται περίπου για 265 μονάδες, και “για τις υπόλοιπες 100 μονάδες που βρίσκονται σε τ/κ γη προωθούνται οι εκδόσεις Πιστοποιητικών Μίσθωσης”.

Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Χαραυγή” ημερομηνίας 17/1/2017, με τίτλο «Πολίτες β’ κατηγορίας σε συνοικισμό Μακάριος Γ’» και υπότιτλο «Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ διαπίστωσε επιτόπου τα προβλήματα», σε σχέση με το συνοικισμό Μακάριος Γ’’ στα Κάτω Πολεμίδια, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως «ο Συνοικισμός Μακάριος Γ΄ στα Κάτω Πολεμίδια αποτελείται από ισόγειες και διώροφες κατοικίες και πολυκατοικίες που είναι κτισμένες σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή γη. Οσες οικιστικές μονάδες βρίσκονται σε ε/κ γη έχουν ήδη τιτλοποιηθεί στους δικαιούχους, περίπου 265 μονάδες, ενώ για τις υπόλοιπες 100 μονάδες που βρίσκονται σε τ/κ γη προωθούνται οι εκδόσεις Πιστοποιητικών Μίσθωσης”.

Προστίθεται πως συγκεκριμένα τα διαμερίσματα στις 13 πολυκατοικίες έχουν τιτλοποιηθεί και για τις υπόλοιπες 7 πολυκατοικίες προωθούνται οι εκδόσεις Πιστοποιητικών Μίσθωσης. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη κα μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο, αφού ήδη η Υπηρεσία Μερίμνης ετοιμάζει τις εκθέσεις με τους δικαιούχους ανά οικιστική μονάδα προς το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για έκδοση Πιστοποιητικών Μίσθωσης, αναφέρεται.

Προστίθεται πως “παρά το ότι έχουν εκδοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας σε αριθμό πολυκατοικιών και η ευθύνη γι’ αυτές τις πολυκατοικίες αφορά πλέον τους ιδιοκτήτες, εντούτοις, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας και υγείας, προωθεί τη μελέτη / καταγραφή των αναγκών για επιδιόρθωση και την υλοποίηση τους κατά προτεραιότητα”.

Σε ό,τι αφορά τις μονώσεις σε οροφές πολυκατοικιών, σημειώνεται πως έγιναν ήδη σε δύο πολυκατοικίες που κρίθηκαν ως οι πιο προβληματικές περιπτώσεις και μελετάται η τοποθέτηση μονώσεων με εξειδικευμένο Συμβόλαιο Εργολάβου, για τις υπόλοιπες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση ανελκυστήρων, επισημαίνεται πως το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως “προγραμματίζει την εγκατάσταση 380 ανελκυστήρων παγκύπρια περιλαμβανομένου και του αναφερόμενου Οικισμού. Το πρόγραμμα αυτό άρχισε να υλοποιείται δίδοντας προτεραιότητα σε πολυκατοικίες όπου διαμένουν δικαιούχοι πρόσφυγες με κινητικά προβλήματα είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υγείας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ