16/01/2017 11:46

Δέσμευση για γρήγορη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας μετά από το Brexit από τον Τραμπ

Την πρόθεσή του για σύναψη μίας γρήγορης διμερούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας μετά από το Brexit επαναβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Times, λέγοντας ότι η βρετανική έξοδος από την ΕΕ ήταν «έξυπνη» και θα είναι «σπουδαίο πράγμα».

 Ο σε λίγες ημέρες Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε στον Συντηρητικό βουλευτή, πρώην υπουργό και εκ των αρχιτεκτόνων του Brexit Μάικλ Γκόουβ για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας, όπως επίσης και σε δημοσιογράφο της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Ο κ. Τραμπ χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ ως μήνυμα των Βρετανών πολιτών ότι «θέλουν τη δική τους ταυτότητα».

Σε αντίθεση με τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου ότι η Βρετανία θα βρισκόταν προς το τέλος της ουράς των χωρών με τις οποίες οι ΗΠΑ θα συνομιλούσαν για εμπορικές συμφωνίες σε περίπτωση Brexit, ο κ. Τραμπ ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία με τη Βρετανία θα είναι προτεραιότητά του.

«Θα δουλέψουμε πολύ σκληρά για να την κάνουμε γρήγορα και να την κάνουμε καλά. Καλά και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο κ. Τραμπ στον Μάικλ Γκόουβ.

Συμπλήρωσε ότι «οι λαοί, οι χώρες θέλουν τη δική τους ταυτότητα και η Βρετανία ήθελε τη δική της ταυτότητα. Το Brexit θα αποδειχθεί ότι είναι ένα σπουδαίο πράγμα».

Ο επόμενος Αμερικανός Πρόεδρος εκτίμησε ότι η μετανάστευση από την ΕΕ ήταν ο καθοριστικός παράγοντας υπέρ του Brexit, λέγοντας ότι η προσφυγική κρίση ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Χαρακτήρισε δε «καταστροφικό λάθος» την πολιτική ανοιχτών θυρών της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ στο προσφυγικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε επίσης ότι πιστεύει πως τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει «να μειωθούν πολύ ουσιαστικά», κατευνάζοντας ανησυχίες που ο ίδιος είχε προκαλέσει με προηγούμενες τοποθετήσεις του για μία νέα εξοπλιστική κούρσα με τη Ρωσία.

Επέκρινε δε μερικώς τη Μόσχα, λέγοντας ότι η επέμβασή της στη Συρία είναι «πολύ κακό πράγμα» και έχει προκαλέσει μία «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση».

Ωστόσο, ανέφερε πως το ΝΑΤΟ είναι «παρωχημένο», επικρίνοντας την έλλειψη σαφούς αντιτρομοκρατικής στρατηγικής και το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη δε συνεισφέρουν οικονομικά για την άμυνα όσα τους αναλογούν.

Ο κ. Τραμπ δηλώνει επίσης ότι θα συναντηθεί με την Τερέζα Μέι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αν και έχει ήδη συναντηθεί με δύο από τους πολιτικούς ανταγωνιστές της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, τον Νάιτζελ Φάρατζ και τον κ. Γκόουβ που πήρε τη συνέντευξη.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη συμπάθειά του για τη βασίλισσα Ελισάβετ, αποκαλύπτοντας ότι η μητέρα του ήταν «τρελή» για τη βασίλισσα.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα Τραμπ για γρήγορη εμπορική συμφωνία, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «καλή είδηση».

Tags:
Cheap Website Traffic