25/12/2016 10:49

Ρωσικά αεροσκάφη συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αγροτικές περιοχές στο Χαλέπι

Αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνέχισαν κι ενέτειναν χθες τους βομβαρδισμούς τους εναντίον πολλών πόλεων της ανταρτοκρατούμενης επαρχίας της Ιντλίμπ και αγροτικών περιοχών της επαρχίας του Χαλεπιού, δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση των ανταρτών από τον τελευταίο θύλακα που έλεγχαν στην πόλη του Χαλεπιού, δήλωσαν αντάρτες και κάτοικοι.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές σημειώθηκαν τουλάχιστον οκτώ πλήγματα στις πόλεις Μπίνις, Σαρακέμπ και Τζισρ αλ Σούγουρ της Ιντλίμπ, και υπάρχουν πολλά θύματα, κυρίως μεταξύ των αμάχων. Η επαρχία της Ιντλίμπ ήταν ο στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία επί μήνες. Και αυτό παρότι στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, τα αεροπορικά πλήγματα και οι χερσαίες επιχειρήσεις κλιμακώνονταν σε βαθμό που οι άμυνες των ανταρτών κατέρρευσαν και αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τις περιοχές που κατείχαν.

Ο συριακός στρατός έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η επόμενη κίνηση μετά την επικράτησή του στο Χαλέπι θα είναι να προσπαθήσει να διώξει τους αντάρτες από την Ιντλίμπ, όπου δρουν κυρίως ισλαμιστικές οργανώσεις που ανήκουν σε μια συμμαχία γνωστή ως Τζάις αλ Φάταχ. Σύμφωνα με αντάρτες και κατοίκους, συριακά και ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν εξάλλου βομβαρδισμούς στο δυτικό και στο νότιο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Η πόλη Χαν αλ κσαλ, περίπου 14 χλμ. δυτικά του Χαλεπιού, επλήγη με βόμβες διασποράς, ενώ βομβαρδισμοί καταγράφηκαν επίσης στις πόλεις Αντάν και Χραϊτάν, σύμφωνα με ένα μέλος της οργάνωσης Τζάις αλ Μουτζαχεντίν. Βομβαρδίστηκε επίσης η κοντινή πόλη Αταρέμπ. Παρότι ο συριακός στρατός, με τη βοήθεια παραστρατιωτικών που υποστηρίζονται από το Ιράν, μπόρεσε να πάρει τον πλήρη έλεγχο της πόλης του Χαλεπιού, έπειτα και από τις εκατοντάδες επιδρομές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, μεγάλα τμήματα της επαρχίας του Χαλεπιού παραμένουν στα χέρια ανταρτών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε σήμερα την πρόθεσή του να συζητήσει με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την εγκαθίδρυση μιας “ασφαλούς ζώνης” στη βόρεια Συρία, μόλις ο μεγιστάνας αναλάβει επίσημα καθήκοντα. “Επισημαίνω διαρκώς την ανάγκη να οριστεί μια ζώνη ασφαλείας στην Συρία, που θα έχει απελευθερωθεί από τους τρομοκράτες. Μιλήσαμε στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ιράν σχετικά με αυτό. Δηλώνω ξεκάθαρα ότι η κγκυρα θα δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία και δεν θα επιτρέψουμε ένα τρομοκρατικό καθεστώς στην περιοχή. Την 20η Ιανουαρίου, ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα. Θα το συζητήσουμε με εκείνον” είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ σχετικά με μια κοινή επιχείρηση με στόχο την απελευθέρωση της συριακής πόλης Ράκα από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags:
Cheap Website Traffic