09/10/2016 14:00

Πορεία οικονομίας και οικονομικές πτυχές λύσης Κυπριακού συζήτησε ο ΥΠΟΙΚ στις ΗΠΑ

Είναι αδιανόητο να εναντιωνόμαστε στη λύση του Κυπριακού, επικαλούμενοι τις οικονομικές δυσκολίες, αλλά εξ ίσου προβληματικό είναι να παραγνωρίζουμε λόγω της έντονης επιθυμίας για τη λύση, την ανάγκη για σωστή προετοιμασία και τις αποτελεσματικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να ισχύσουν από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της λύσης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα, στο περιθώριο των εργασιών της φθινοπωρινής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι συναντήσεις κινήθηκαν σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορούσε την πορεία της κυπριακής οικονομίας μετά την έξοδο από το μνημόνιο κι ο δεύτερος τις οικονομικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού.

Οι συναντήσεις του Υπουργού Οικονομικών ολοκληρώνονται σήμερα, με συνάντηση που θα έχει με στελέχη του οίκου αξιολόγησης FITCH. Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσινγκτον, είχε επίσης συναντήσεις και με ανώτατους αξιωματούχους των άλλων δύο μεγάλων οίκων αξιολόγησης, τον S&P και το Moody’s.

Όπως δήλωσε, «οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια της κυπριακής Κυβέρνησης να προσφέρει συνεχή και συστηματική ενημέρωση – ειδικά μετά την έξοδο από το μνημόνιο – για την πρόοδο, τις κατευθύνσεις και τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, με προφανή στόχο τις προσεχείς αναβαθμίσεις των οίκων».

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε σε πολλά ερωτήματα των εκπροσώπων των οίκων. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατόν την επενδυτική βαθμίδα. Είχαμε φτάσει στο χαμηλότερο σημείο, 12 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική, και τώρα βρισκόμαστε μόλις δύο πιο κάτω. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ωστόσο θέλουμε να διανύσουμε και την υπόλοιπη απόσταση για να πετύχουμε και τυπικά την επενδυτική βαθμίδα. Και πέραν της δουλειάς που κάνουμε επί του εδάφους, σημαντική είναι και η σωστή ενημέρωση των οίκων αξιολόγησης», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν και τους επιτελείς του. Είχε προηγηθεί μόλις την περασμένη εβδομάδα η επίσκεψη του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Κύπρο.

«Η συνάντηση έλαβε χώρα μετά τη δημοσιοποίηση των νέων αναβαθμισμένων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία. Για το 2016 ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, ενώ αναβαθμίστηκαν σημαντικά και οι εκτιμήσεις τους για το 2017, που τοποθετούν την ανάπτυξη στο 2,2%. Εμείς για το 2017 βλέπουμε λίγο πιο μεγαλύτερο ρυθμό, ωστόσο φαίνεται ότι το ΔΝΤ έχει κάνει μια πολύ σημαντική διόρθωση των προσδοκιών τους για την επίδοση της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Όπως διευκρίνισε, στη συζήτηση με τον κ. Τόμσεν έγινε μία σύνοψη της οικονομικής πολιτικής, υπό το πρίσμα της αναβάθμισης των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.

Συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικανό Υφυπουργό Οικονομικών για διεθνείς σχέσεις, Ραμίν Τολούι.

«Τόσο στο δεύτερο σκέλος των συνομιλιών μου στο ΔΝΤ, όσο και στη συζήτηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό, κυριάρχησαν οι οικονομικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «κοινή ήταν η διαπίστωση πως οι προοπτικές στην κυπριακή οικονομία από μία επίλυση του Κυπριακού είναι πολύ θετικές, αλλά κάτω από πολύ ξεκάθαρες και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν».

Πρόσθεσε ότι οι προϋποθέσεις συνοψίζονται σε πλήρη συμμόρφωση σε όλα όσα ισχύουν και αναμένονται από ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

«Είναι αδιανόητο κάποιοι να εναντιώνονται στη λύση του Κυπριακού επικαλούμενοι οικονομικές δυσκολίες. Αλλά είναι και εξ ίσου προβληματικό η επιθυμία μας για τη λύση να μας οδηγήσει σε παραγνώριση της ανάγκης για προετοιμασία και αξιόπιστες και αποτελεσματικές ρυθμίσεις στην οικονομία, οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τις θετικές κατά τα άλλα προοπτικές», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις πρέπει να προσδιοριστούν, να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν κι αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε στους συνομιλητές του.

«Η Κυβέρνηση, τόσο μέσα από τη διαπραγματευτική διαδικασία, όσο και μέσα από τις διεθνείς επαφές, εργάζεται προς την κατεύθυνση της σωστής προετοιμασίας της κυπριακής οικονομίας για την επανένωση, ούτως ώστε να περιοριστούν οι όποιες δυσκολίες και να μεγιστοποιηθούν οι θετικές προοπτικές. Γι’ αυτό και κυριάρχησε περισσότερο από ό,τι άλλο στις συζητήσεις μου με το ΔΝΤ και το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών», είπε.

Το ΔΝΤ πραγματοποιεί μία σειρά από μελέτες για την κυπριακή οικονομία, οι οποίες βρίσκονται ακόμη υπό εξέλιξη. Μεταξύ των σοβαρών θεμάτων που εκκρεμούν είναι και η αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος στα κατεχόμενα.

Ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν συζήτησε το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης.

Άλλες επαφές Υπ. Οικονομικών
Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σερ Σούνα Σακραμπάρτι (Sir Suma Chakrabarti) συζήτησαν το θέμα της προετοιμασίας της πραγματοποίησης τον Μάιο στην Κύπρο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τράπεζας. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η συζήτηση κάλυψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προετοιμασία του σημαντικού αυτού οικονομικού γεγονότος, στο οποίο θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων, τραπεζιτών και εκπροσώπων επενδυτικών οίκων. Αναμένεται επίσης η παρουσία ακόμη και αρχηγών κρατών.

Συναντήθηκε επίσης με τον Σερ Ντάνι Αλεξάντερ (πρώην Υφυπουργό Οικονομικών της Βρετανίας), Αντιπρόεδρο της νέας μεγάλης επενδυτικής τράπεζας ΑΙΙΒ (Asia Investment and Infrastructure Bank), η οποία ξεκίνησε φέτος. Στη συνάντηση συζητήθηκε η διαδικασία της ένταξης της Κύπρου, η οποία ανήκει στη δεύτερη ομάδα 30 περίπου κρατών που είναι υποψήφια για ένταξη. Η πρώτη ομάδα αφορά τα 57 ιδρυτικά κράτη που την αποτέλεσαν, κατόπιν πρωτοβουλίας της Κίνας, η οποία είναι κι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αναμένει στους επόμενους λίγους μήνες (μέχρι τις αρχές του 2017) να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της Κύπρου, κάτι που θα ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου.

«Η Κύπρος είναι ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, διατηρώντας ισχυρούς δεσμούς με την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, και η ένταξη, πέραν της οικονομικής σημασίας, ενισχύει τη θέση της Κύπρου ως διεθνές οικονομικό κέντρο», πρόσθεσε.

Η ΑΙΙΒ ασχολείται με μεγάλα έργα ενεργειακής υποδομής, μεταφορών κλπ στον ασιατικό χώρο.
Η φθινοπωρινή σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά του Brexit και της κρίσης στην Deutsche Bank. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι από τις συζήσεις που έγιναν στη σύνοδο, υπάρχουν και απαισιόδοξες και αισιόδοξες προσεγγίσεις.

«Εντοπίζονται εστίες οικονομικής αβεβαιότητας, τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Προφανώς υπάρχει μια εντεινόμενη αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον», είπε.

Tags: