06/10/2016 18:19

Ακιντζί : “Αν αυτή η ευκαιρία χαθεί δεν ξέρω πλέον πότε θα ξαναξεκινήσει αυτή η διαδικασία”

Πολύ παραγωγική και εποικοδομητική χαρακτήρισε την 4.5 ωρών συνεδρία κεκλεισμένων των θυρών στη “βουλή”, την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο κ. Ακιντζί είπε ότι ενημέρωσε πολύ λεπτομερώς τους “βουλευτές” , προσθέτοντας ότι τα πρακτικά των συνομιλιών αποστέλλονται στη “βουλή”, τα διαβάζουν, αλλά υπήρξαν – όπως είπε – “βουλευτές” που ήθελαν διαφώτιση ή περισσότερη πληροφόρηση σε κάποια θέματα. Είπε τις απόψεις του, άκουσε τις δικές τους, απάντησε στις ερωτήσεις τους, “ήταν μια καλή εργασία, αποχωρούμε με αυτή τη σκέψη”.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι θα πήγαινε σε συνάντηση – προετοιμασία της αυριανής συνάντησης των ηγετών, με την διαπραγματευτική του ομάδα. Επανέλαβε ότι βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή, σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Αυτή τη φορά είναι στην πραγματικότητα σε κρίσιμη φάση το Κυπριακό, πρόσθεσε λέγοντας ότι πιστεύει πραγματικά πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού από τη δική του γενιά. “Αν αυτή η ευκαιρία χαθεί δεν ξέρω πλέον πότε θα ξαναξεκινήσει αυτή η διαδικασία και πως, ούτε τι θα μπορούσε να συζητηθεί μετά. Ομως αντί να επικεντρωθούμε σε τέτοια σενάρια, ας επικεντρωθούμε σε αυτή την ευκαιρία και το να την κάνουμε πραγματικότητα είναι το πιο νούσιμο πράγμα”.

Είναι εφικτό να δημιουργήσουμε μια νέα Κύπρο που θα είναι προς όφελος των Τ/κ, των Ε/κ, των Ελλήνων και των Τούρκων, πρόσθεσε. “Είναι εφικτό να αλλάξουμε την μοίρα της Κύπρου. Αρκεί αυτή η επιθυμία να μην είναι μόνο από τη μία πλευρά, αλλά και η ε/κ πλευρά να το αξιολογήσει με την ίδια επιθυμία, πρόθεση, λογική και ρεαλισμό”. Ετσι, είπε, προσεγγίζει ο ίδιος τα πράγματα και έτσι θα συνεχίσει να το πράττει.

Χρήσιμη χαρακτήρισε την συνεδρία και η “πρόεδρος” της “βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ λέγοντας ότι τέτοιου είδους συναντήσεις, στις οποίες μπορούν να λάβουν απαντήσεις και να ενημερωθούν πρόσωπο με πρόσωπο, αίρουν την παραπληροφόρηση και δίδουν την ευκαιρία στους “βουλευτές” να λύσουν τις απορίες τους.

Επανέλαβε δε τη δική της θέση ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που αφορά την κοινωνία, ένα κοινό πρόβλημα, και είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες ανταλλαγές απόψεων ιδιαίτερα στη “βουλή”.

Το ότι η συνεδρία ήταν κεκλεισμένων των θυρών, ανέφερε, δεν έχει να κάνει με το να κρατήσουν κρυφό το τί γίνεται στις διαπραγματεύσεις αλλά να μπορούν οι “βουλευτές” να ρωτούν άνετα και άνετα να απαντά και ο Τ/κ ηγέτης. Βεβαίως, είπε η κ. Σιμπέρ, όταν προχωρήσει η διαδικασία θα ζητήσουν να γίνει μια ανοικτή συνεδρία για να ενημερωθεί ο “λαός” για το στάδιο που θα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις τότε.

Δηλώσεις εκ μέρους των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων δεν έγιναν μετά τη συνεδρία της “βουλής”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Tags: