20/09/2016 15:21

Ερωτήματα Λιλλήκα για το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Η χθεσινή τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών αλλά και όλη η φιλοσοφία που διέπει το Ταμείο Διαχείρισης των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες δημιουργεί πάρα πολλά σοβαρά ερωτήματα ως προς τις σκοπιμότητες που αυτή η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Ενώ υπήρχε μία ευρεία συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός ταμείου στα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου, είπε ο κ. Λιλλήκας, και αφού η κυβέρνηση πλήρωσε ξένους εμπειρογνώμονες για να ετοιμάσουν τη νομοθεσία με βάση το νορβηγικό μοντέλο, αποδείχθηκε ότι έκανε ένα δικό της κυπριακό μοντέλο, όπως έπραξε και όταν ήταν κυβέρνηση στο παρελθόν, με το Χρηματιστήριο, οδηγώντας στη γνωστή «μεγάλη ληστεία» του Χρηματιστηρίου.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι «εγκληματικό λάθος» μέσα στο νόμο να επιτρέπεται στην όποια κυβέρνηση ή στον όποιο Υπουργό Οικονομικών να αξιοποιεί μέχρι και το 50% των εσόδων του Ταμείου για τη μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 80%.

«Το δημόσιο χρέος πρέπει να μειώνεται από έσοδα που θα προέρχονται από την ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Λιλλήκας, λέγοντας ότι εάν διατηρηθεί αυτή η πρόνοια θα αποτελεί ένα κίνητρο για την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών να προβαίνουν σε αλόγιστες δαπάνες, να αυξάνουν το δημόσιο χρέους για εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές ή εκλογικές σκοπιμότητες, γνωρίζοντας ότι μπορούν να αντλήσουν λεφτά από το Ταμείο υδρογονανθράκων.

Είπε ακόμα ότι τα λεφτά από το Ταμείο Υδρογονανθράκων θα πρέπει σε ποσοστό πέραν του 90% να παραμένουν και να διατίθενται για επενδύσεις στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου, δηλαδή σε επενδύσεις οι οποίες εξασφαλισμένα αποφέρουν έσοδα.

Tags:
Cheap Website Traffic