27/07/2016 14:11

Φορολογικά κίνητρα για ενίσχυση του τομέα των start ups ενέκρινε το Υπουργικό

Έκπτωση μέχρι και 50% μιας επένδυσης σε καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις από το φορολογητέο εισόδημα, προνοεί ένα πακέτο φορολογικών κινήτρων ενέκρινε, σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο στο πλαίσιο των προσπαθειών περαιτέρω προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Κύπρο.

Την ανακοίνωση έκανε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ένα σημαντικό πακέτο φορολογικών κινήτρων για καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) που νομίζουμε ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Κύπρο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης.

Όπως είπε, το πακέτο αυτό προέκυψε μετά από έντονη διαβούλευση με τον επιχειρηματικό κόσμο, με την κοινωνία των start ups στην Κύπρο. «Υιοθετήσαμε πρακτικές που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες, οι οποίες και έχουν εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο», συμπλήρωσε ο κ. Πετρίδης.

Όπως εξήγησε, το κίνητρο αφορά αφαίρεση της επένδυσης από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή μέχρι και ποσοστού μέχρι το 50% του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ η επένδυση μπορεί να είναι σε επενδυτικό ταμείο, είτε σε απευθείας στην επιχείρηση και μπορεί να γίνει σε επιχείρηση που διοικείται από νομικό πρόσωπο ή από φυσικό πρόσωπο, κάτι που, όπως είπε, θεωρείται πολύ σημαντικό διότι μπορεί μπορεί να επωφεληθεί της έκπτωσης τόσο προσωπική επιχείριση, που δεν διοικείται νομικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, υπάρχει ένα όριο έκπτωσης της τάξης των €150.000 το χρόνο, καθώς και δικαίωμα μεταφοράς και κατανομής της έκπτωσης μέχρι και 5 χρόνια μετά.

Επίσης τροποποιήθηκε ο ορισμός της καινοτόμου επιχείρισης, ο οποίος ήταν πολύ περιορισμένος αφού αφορούσε μόνο συγκεκριμένους τομείς έρευνας και ανάπτυξης.

«Τώρα είναι ένα ευρύ φάσμα δεν είναι περιοριστικό για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο ουσιαστικά από τους επιχειρηματίες από τους νέους που έχουν καινοτόμες ιδέες και τις οποίες μπορούν να μεταφράσουν και σε επιχειρηματικότητα και σε εμπορικά προϊόντα», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η εφαρμογή του μέτρου τίθεται σε εφαρμογή μετά από την ψήφισή του σχετικού νομοσχεδίου από την Ολομέλεια.

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic