20/07/2016 15:52

Μελέτη για το ΓεΣΥ ετοίμασε ο ΠΙΣ, που δείχνει απαιτούμενο προϋπολογισμό 12% του ΑΕΠ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ετοίμασε μελέτη και αρχίζει κύκλο διαβουλεύσεων με το αρμόδιο Υπουργείο, τα κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε με “αδιάσειστα τεκμηριωμένα στοιχεία” να συμβάλει στην αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή ΓεΣΥ, που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα και τις ανάγκες του σήμερα.

Στοιχεία της μελέτης, η οποία διενεργήθηκε από Deloitte, παρέθεσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου, αναφέροντας ότι ο ΠΙΣ έχει αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε να έχουν ενώπιον τους τις θέσεις του ΠΙΣ κατά τη σύσκεψη αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Προεδρικό για το ΓεΣΥ.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας, διαφαίνεται ότι για να εφαρμοστεί ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας θα απαιτηθεί τουλάχιστον 12% – 13% του ΑΕΠ συνολικός προϋπολογισμός, ανέφερε.

Τονίζοντας ότι ο ΠΙΣ θα υπερασπιστεί την κρατική οντότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, δήλωσε ότι συμφωνεί με την αυτονόμηση τους, ωστόσο θεωρεί ότι πρόνοιες του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου χρήζουν τροποποιήσεων.

Ο κ. Αγαθαγγέλου ανέφερε περαιτέρω ότι ο Ιατρικός Σύλλογος φέρει μέρος της ευθύνης στην παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών υγείας και εισηγήθηκε προς τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος αποδέχτηκε την εισήγηση, τη δημιουργία Ινστιτούτου Κλινικής Αριστείας, το οποίο θα καθορίζει και θα ελέγχει πρότυπα και πρωτόκολλα στα ιατρικά επαγγέλματα. Μέρος της εισήγησης είναι και ο αυτοέλεγχος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ Βάσος Οικονόμου, διευκρίνισε ότι η νομοθεσία περί εγγραφής Ιατρών θα παραμείνει η ίδια, όπως και η δικαστική διαδικασία που αφορά την ιατρική αμέλεια. Τόνισε ότι η ιατρική δεοντολογία θα κρατηθεί υπεράνω όλων.

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι αυτή επικεντρώνεται στον εντοπισμό βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο και που δύνανται να εφαρμοστούν σε τοπικό ,με στόχο την πρακτική έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Επιπρόσθετα, μέσω της μελέτης καταγράφονται οι εισηγήσεις των φορέων υλοποίησης όπως οι Επιστημονικές Εταιρείες, Νοσηλευτικού Προσωπικού, ΠΑΣΥΚΙ, Ασφαλιστικών Εταιρειών, Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Κοινωνικών Εταίρων, υπηρεσιών Ιατρικών Εργαστηρίων, Ασθενών, κ.α.

Κύριο απορρέον της μελέτης είναι η ανάγκη για μετεξέλιξη των υφιστάμενων πρακτικών και όχι η κατάργηση και υιοθέτηση λύσεων που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και που δύναται άμεσα και ρεαλιστικά να εφαρμοστούν στα δεδομένα της Κύπρου, ανέφερε ο κ. Αγαθαγγέλου, προσθέτοντας ότι η αντικειμενική αυτόαξιολόγηση είναι ίσως η ουσιαστικότερη προϋπόθεση εφαρμογής ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που να διασφαλίζει την καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ακρογωνιαίο λίθο την προσβασιμότητα, αποτελεσματικότητα και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι η Κύπρος σήμερα, με βάση την ΕΕ έχει το υψηλότερο ποσοστό άμεσων πληρωμών από τους ίδιους τους ασθενείς – 46% περίπου των συνολικών δαπανών έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε. που είναι 15.8% και το χαμηλότερο ποσοστό δαπανών στην Ε.Ε. με 46% έναντι 76%.

Με βάση τη τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «το υφιστάμενο σύστημα έχει οδηγήσει σε αναποτελεσματική χρήση των πόρων, καθώς και σε ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση στην περίθαλψη και ως εκ τούτου, είναι κοινά αποδεκτό ότι το σύστημα που εφαρμόζει η Κύπρος τις τελευταίες δεκαετίες δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των πολιτών. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του τομέα της υγείας ανέρχεται περίπου στο 6,5% του ΑΕΠ σε αντίθεση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι στο 11,3%”.

Ο κ. Αγαθαγγέλου ανέφερε περαιτέρω ότι η μελέτη που διενήργησε ο ΠΙΣ, είναι απηλλαγμένη της όποιας συμμετοχής συμφερόντων, αλλά μια μελέτη που διενεργήθηκε με επιστημονικότητα και ειλικρίνεια.

Για 16 χρόνια δεν υπήρξε εφαρμογή, του όποιου μηχανισμού του αρχικού σχεδιασμού για το ΓΕΣΥ, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν η μελέτη περιέλαβε και το ενδεχόμενο εξάρτησης ή και διαπλοκής νοσηλευτηρίων και ιατρών με φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακέμπορων ή εμπόρων ιατρικών μηχανημάτων, ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι δεν υπήρξαν καταγγελίες περί αυτού στον ΠΙΣ.

Ταυτόχρονα, παρατήρησε ότι σε ένα τομέα της υγείας, ο οποίος ταλανίζεται από πολλαπλά προβλήματα και με τον τρόπο που εξελίχθηκε το σύστημα, σίγουρα υπήρξαν προβλήματα εξάρτησης, ή αναφερόμενα προβλήματα.

“Δεν θέλουμε να κρύψουμε πράγματα κάτω από το χαλί, αλλά να αποκαλύψουμε και να επιφέρουμε τη διαφάνεια”, πρόσθεσε.

Είναι προς τιμήν του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας, να καταθέσει τη θέση του ΠΙΣ ότι όπου αποδεικνύεται έμπρακτα η εμπλοκή ιατρού μέλους του ΠΙΣ, σε καταστρατήγηση επαγγελματικής δεοντολογίας, θα διώκεται πειθαρχικά και ουδείς θα καλυφθεί, σημείωσε.

“Διασφάλιση των θεσμών και διαφάνεια θα είναι για εμάς φάρος αναφοράς και περιέχει συστατικό της μελέτης”, συνέχισε και ανάφερε ότι “δεν θα επιτραπεί σε κανένα, με το καπέλο του ιδιοκτήτη νοσηλευτηρίου, ή ιδιοκτήτη φαρμακευτικής εταιρείας να εκπροσωπήσει πλέον θεσμικά, σαν μέλος τον Ιατρικό Σύλλογο”.

“Ζούμε στην εποχή της κρίσης των θεσμών και των αξιών για αυτό μην νομίζεται ότι ο ιατρικός κόσμος είναι απηλλαγμένος, αυτών”, ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι “αναγνωρίζουμε και προσπαθούμε να διορθώσουμε”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε ΓεΣΥ για να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους που πεθαίνουν μέσα στα νοσοκομεία, αχρείαστα, και “πριν από το χαβιάρι και τους αστακούς, να προσφέρουμε τα πρώτα βήματα για μια καλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προς τους μη έχοντες και τους μη κομματικοποιημένους”.

 

Tags:
Cheap Website Traffic