16/07/2016 10:39

Εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας: Οι πολίτες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους μία ισχυρή Πολιτική Άμυνα

Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους μία ισχυρή Πολιτική Άμυνα, αυστηρά προσηλωμένη στο στόχο της, που δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση και ισχυροποίηση των μηχανισμών προστασίας του πολίτη, δηλώνει σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας Ολύβια Μιχαηλίδου.

Σε παρατήρηση ότι τους ακούμε συχνά να αναφέρονται στην προσπάθεια αναβάθμισης των μηχανισμών προστασίας του πολίτη. Τι είναι αυτό που θέτει επιτακτικά σήμερα αυτή την ανάγκη;

Η κ. Μιχαηλίδου απάντησε ότι η προστασία των πολιτών από συμφορές και η αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και βασικό στοιχείο της κοινωνικής αποστολής κάθε κράτους.

«Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η εκδήλωση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και η εμφάνιση αυξημένων κινδύνων και απειλών στο νησί μας, επιβάλλουν την πλήρη ετοιμότητα της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας. Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους μία ισχυρή Πολιτική Άμυνα, αυστηρά προσηλωμένη στο στόχο της, που δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση και ισχυροποίηση των μηχανισμών προστασίας του πολίτη. Η ενεργοποίηση ενός μάχιμου μηχανισμού, που θα αφήνει οριστικά πίσω του την ακινησία και αναποτελεσματικότητα και θα θέτει υγιείς και στέρεες βάσεις για την πολιτική προστασία αποτελεί για μας τη μόνη επιλογή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα ποια είναι η σχέση της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας με άλλες Υπηρεσίες και πού αυτή στηρίζεται, η κ. Μιχαηλίδου είπε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με όλες τις Υπηρεσίες, οι οποίες εμπλέκονται σε θέματα αντιμετώπισης συμφορών και διαχείρισης κρίσεων.

«Η συνεργασία μας στηρίζεται στην κοινή πεποίθηση ότι με τη συστράτευση και συμπόρευση όλων μας, την προσήλωσή μας σε αρχές και αξίες και την επίδειξη υπευθυνότητας, ήθους και αξιοπιστίας θα συμβάλουμε καθοριστικά στη μείωση των κινδύνων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιο είναι το στοιχείο που κάνει την Πολιτική Άμυνα να ξεχωρίζει από τις άλλες Υπηρεσίες, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι το κάθε Τμήμα, η κάθε Υπηρεσία είναι ιδιαίτερη και μοναδική.

«Έχει ένα ξεχωριστό ρόλο να διαδραματίσει και μία ιδιαίτερη αποστολή να επιτελέσει. Η αντιμετώπιση συμφορών και η αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων είναι μία πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία για την οποία απαιτείται αυστηρός επαγγελματισμός, σκληρή προετοιμασία, συνεχής εγρήγορση και άριστη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό το οποίο ενδεχομένως να διακρίνει τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας από τις άλλες Υπηρεσίες είναι ότι το έργο του προσωπικού της, το οποίο είναι πολύ περιορισμένο σε σχέση με το εύρος των αρμοδιοτήτων της και την πολύπλευρη δράση της, συμπληρώνουν και ενισχύουν οι εκατοντάδες εθελοντές οι οποίοι με αφοσίωση, υπέρμετρο ζήλο, κοινωνική συνείδηση και κοινωνική ευαισθησία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, επιλέγοντας να δράσουν για το κοινό καλό», σημείωσε.

Σε ερώτηση ποια είναι η δράση των εθελοντών της Πολιτικής Άμυνας και πώς αυτοί αξιοποιούνται, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι οι εθελοντές, αφού εγγραφούν και καταταγούν στη Δύναμη, υπηρετούν σε ένα από τα Τμήματά της (Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, Επικοινωνιών, Μέριμνας, Συνοικιοφυλακής και Διάσωσης), ανάλογα με τα προσόντα, τις δεξιότητες, τις ικανότητες, την κλήση και τα ενδιαφέροντά τους. Παρακολουθούν συστηματική εκπαίδευση βάσει προγράμματος που εκπονείται και το οποίο περιλαμβάνει θεωρία, πρακτική, ασκήσεις, επισκέψεις σε άλλες Υπηρεσίες, κ.ά.

«Όλοι οι εθελοντές προμηθεύονται με τον κατάλληλο εξοπλισμό και εξάρτυση, για την επιτυχή εκπλήρωση της αποστολής και του έργου που αναλαμβάνουν. Συμμετέχουν σε ποικίλες αποστολές, όπως κατάσβεση πυρκαγιών, άντληση νερών από πλημμυρισμένους χώρους, διάσωση ατόμων κάτω από ερείπια, ανεύρεση ελλειπόντων προσώπων, φιλοξενία ατόμων που χρήζουν προστασίας, παροχή πρώτων βοηθειών, παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και στελέχωση κέντρων ελέγχου επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, συμμετέχουν σε πολλές δράσεις φιλανθρωπικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα», ανέφερε.

Ερωτηθείσα ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εθελοντών προς τη Δύναμη, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι όλοι οι εθελοντές οι οποίοι κατατάσσονται στη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται και να τηρούν τους σχετικούς Νόμους και Κανονισμούς.

«Οφείλουν να έχουν πλήρη γνώση των θεμάτων που αναλαμβάνουν και να χειρίζονται με διακριτικότητα, εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα προσωπικά ή άλλα δεδομένα που περιέρχονται σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ταυτόχρονα, οφείλουν να συμπεριφέρονται με ευγένεια και να μην ενεργούν με τρόπο που να δυσφημεί το κύρος της Δύναμης ή που δυνατό να τείνει σε κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ιδίους και συνεπακόλουθα προς τη Δύναμη. Έχουν καθήκον να αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα μέλη της Δύναμης, αλλά και τους πολίτες, με την απαραίτητη προσοχή και ενδιαφέρον, σεβόμενοι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός και επιδεικνύοντας την ανάλογη σοβαρότητα. Επιπρόσθετα, οφείλουν να φέρουν στολή και να έχουν ευπρεπή εμφάνιση», επεσήμανε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν μεταξύ των εθελοντών ή ακόμα και των μόνιμων εντάσεις, διαπληκτισμοί ή ακόμα και δείγματα απειθαρχίας και αν ναι, πώς τα αντιμετωπίζει η Δύναμη, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι σε μία Δύναμη η οποία στελεχώνεται από μόνιμο προσωπικό, εθελοντές και υπόχρεους διαφόρων ηλικιών δεν είναι δυνατό να μην υπάρχουν διαφωνίες.

«Ωστόσο, το μεγάλο μας στοίχημα είναι όλα τα μέλη της Δύναμης να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται, να αποφεύγουν συμπεριφορές που επιβαρύνουν τις σχέσεις τους με τα υπόλοιπα μέλη της Δύναμης και να μην χρησιμοποιούν διατυπώσεις που ενδέχεται να εκληφθούν ως προσβλητικές, μειωτικές ή ρατσιστικές. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα σωστής συμπεριφοράς, πειθαρχίας και σεβασμού της ιεραρχίας», σημείωσε.

Σε παρατήρηση αν υπήρξαν περιπτώσεις που μέλη της Δύναμης χρησιμοποίησαν τη Δύναμη για σκοπούς αυτοπροβολής, η κ. Μιχαηλίδου είπε στο ΚΥΠΕ ότι η πλειοψηφία των μελών της Δύναμης εργάζεται με ομαδικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

«Είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι εργάζονται αθόρυβα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους για το σκοπό που υπηρετούν. Μεμονωμένα περιστατικά απειθαρχίας δεν θα πρέπει να αμαυρώνουν την εικόνα του συνόλου ή να οδηγούν σε υπεραπλουστευμένες γενικεύσεις για τη Δύναμη. Σίγουρα κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επιδοκιμάσει ή να ανεχθεί οποιαδήποτε αυθαίρετη, καταχρηστική ή άστοχη συμπεριφορά μέλους της Δύναμης που πλήττει τους ευγενείς της σκοπούς. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται προσπάθεια εξάλειψης αυτών των φαινομένων μέσω της ανάδειξης των ορθών προτύπων και της συνεχούς αξιολόγησης. Άνθρωποι οι οποίοι δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς της Δύναμης είτε θα αναγκαστούν να αλλάξουν είτε θα αποχωρήσουν από μόνοι τους», πρόσθεσε.

Κληθείσα να μεταφέρει ένα μήνυμα στους εθελοντές της Δύναμης, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι θα ήθελαν να μεταφέρουν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας, για την ανεκτίμητη προσφορά τους, μέσα από την αυθόρμητη, ανιδιοτελή και ειλικρινή εθελοντική τους δράση.

«Είναι πραγματικά άξιοι θαυμασμού για το ζήλο που επιδεικνύουν κάθε φορά που η Δύναμη τούς καλεί να ανταποκριθούν σε δύσκολες αποστολές. Να είναι βέβαιοι ότι η Δύναμη είναι και θα είναι δίπλα τους σε αυτό τον κοινό αγώνα. Ευελπιστούμε ότι με τη συνεργασία όλων των μελών Πολιτικής Άμυνας (μόνιμων, εθελοντών, υπόχρεων) και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων θα εκπληρώσουμε με επιτυχία την υψηλή αποστολή μας. Εγκαταλείποντας κάθε ίχνος εσωστρέφειας αξιοποιούμε κάθε παράγοντα ισχύος που διαθέτουμε με μοναδικό γνώμονα την επιτέλεση του χρέους μας. Επιζήμιοι κραδασμοί, παρωχημένες αντιλήψεις και παραλυτικές παλινδρομήσεις δεν έχουν καμία θέση στη νέα πορεία που έχουμε επιλέξει», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση τι γίνεται με τα μέλη που καλούνται να υπηρετήσουν υποχρεωτικά στη Δύναμη και αν επιτελείται ο σκοπός για τον οποίο καλούνται, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφών μπορεί να μην έχει «ορατά» αποτελέσματα σε καθημερινή βάση, αλλά σε έκτακτα περιστατικά και σε περιπτώσεις καταστροφής αποδεικνύεται επωφελής.

«Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικές καινοτομίες στο θέμα της εκπαίδευσης των αμυνιτών/τριών. Έχουν αναθεωρηθεί πλήρως τα προγράμματα εκπαίδευσης με στόχο να καταστούν πιο ενδιαφέροντα και συμμετοχικά και έχει επικαιροποιηθεί η ύλη, ενώ ταυτόχρονα γίνεται συνεχής αξιολόγηση των εκπαιδευτών και περαιτέρω επιμόρφωσή τους στα θέματα που διδάσκουν. Στόχος του συστήματος είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης συμφορών και η εμπέδωση βασικών κανόνων ασφάλειας και αυτοπροστασίας, για τη δημιουργία μίας κοινωνίας έτοιμης να συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεών τους», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι εθελοντές της Δύναμης και όσοι έλαβαν μέρος στις πρόσφατες πυρκαγιές υπό τις οδηγίες της Δύναμης, θα καλεστούν να δώσουν σε σύσκεψη τις εισηγήσεις τους, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί ημερίδα 22-23 Σεπτεμβρίου 2016 στην οποία θα κληθούν όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και τα μέλη της Δύναμης, με σκοπό την αξιολόγηση των πυρκαγιών και την υποβολή εισηγήσεων.

Tags: