05/07/2016 15:40

Λιλλήκας: Να διατυπωθούν επιφυλάξεις σε συγκεκριμένα άρθρα της Σύμβασης των ΗΕ για τους ανιθαγενείς

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα Υπουργεία θα πρέπει να διατυπώσουν συγκεκριμένες επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων άρθρων της Σύμβασης των ΗΕ για το καθεστώς των Ανιθαγενών έτσι ώστε η Κύπρος να προχωρήσει με την κύρωση της Σύμβασης, που εκκρεμεί από το 2011, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας.

Η Σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι στερούνται ιθαγένειας, να αιτούνται σε κράτη στα οποία έχουν καταλήξει, προστασίας και παροχής ιθαγένειας και με βάση τη Σύμβαση, το κράτος οφείλει να εξετάζει ξεχωριστά την κάθε περίπτωση και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια να τους παραχωρεί την κυπριακή ιθαγένεια.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών με προσκεκλημένο, μεταξύ άλλων, τον Ύπατο Αρμοστή των ΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μεταξύ των τεσσάρων κρατών που δεν έχουν ενταχθεί σε αυτή τη σύμβαση των ΗΕ, ενώ επικαλείται συνεχώς το διεθνές δίκαιο, τις συμβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να προασπιστεί τον αγώνα της για δίκαιη λύση του Κυπριακού.

«Το πλέον απογοητευτικό είναι ότι μετά από πέντε χρόνια οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και Υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτή τη σύμβαση δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τον τρόπο με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκφράσει την επιφύλαξή της» είπε ο κ. Λιλλήκας.

Όπως ανέφερε, «η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να καταθέσει επιφυλάξεις και οφείλει να το πράξει δεδομένης της κατοχής και δεδομένου ότι δεν ασκούμε έλεγχο στα κατεχόμενα εδάφη μας και του κινδύνου αξιοποίησης κάποιων προνοιών αυτής της σύμβασης για να νομιμοποιηθούν από το παράθυρο έποικοι. Που αυτή είναι και η ανησυχία των κρατικών υπηρεσιών».

Παρόλα αυτά, είπε ο κ. Λιλλήκας, «ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε αυτή της την ανησυχία είναι τόσο γενικός που, με βάσει και τα λεχθέντα του Ύπατου Αρμοστή των ΗΕ για τους Πρόσφυγες, ουσιαστικά ενώ επικυρώνει τη σύμβαση καταθέτει επιφύλαξη για όλα τα άρθρα της σύμβασης. Θα την επικυρώσουμε ακυρώνοντάς την».

Ελπίζουμε, είπε, στην επόμενη συνεδρία να έρθουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία με συγκεκριμένες επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων άρθρων έτσι ώστε να προχωρήσουμε με την κύρωση της σύμβασης.

Μέχρι σήμερα στην Κύπρο υπήρξαν τρεις περιπτώσεις ανιθαγενών που αιτήθηκαν να πάρουν την κυπριακή ιθαγένεια και τους έχει παραχωρηθεί παρόλο που δεν έχουμε επικυρώσει τη Σύμβαση.

Tags:
Cheap Website Traffic