19/06/2016 20:00

Καίγεται η Ευρύχου – Το βράδυ τα αεροσκάφη από Ελλάδα – Έκλεισαν δρόμοι, εκκενώθηκαν χωριά!

Πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 13.25 σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση σε περιοχή του χωριού Ευρύχου καίει πευκοδάσος και απειλεί κατοικημένη περιοχή, αναφέρει ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η πυρκαγιά εμπίπτει σε περιοχή αρμοδιότητας του Τμήματος Δασών αλλά σε κάποια σημεία και της Π.Υ.. Έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής 8 πυροσβεστικά οχήματα από τους Σταθμούς Λευκωσίας και μεγάλη δύναμη του Τμήματος Δασών.

Εφαρμόζεται το Εθνικό σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ αφού επιχειρούν αυτή την στιγμή 10 πτητικά μέσα συμπεριλαμβανομένων 3 αεροπλάνων του Ισραήλ. Γίνεται ανάκληση προσωπικού των Πυροσβεστικών Σταθμών Λευκωσίας και εκκένωση του χωριού Κούρδαλι, αναφέρεται.

Μέχρι αυτη την ώρα έχουν εκκενωθεί τα χωριά Κουρδάλι, Σπήλια,Αγία Ειρήνη και Καννάβια.

[accordion][acc title=”‘Εκλεισε ο δρόμος Κακοπετριάς-Καρβουνά, μηδενική η ορατότητα”]

Λόγω μηδενικής ορατότητας, από τους πυκνούς καπνούς που προέρχονται από τη φωτιά στην περιοχή Σολέας, ο δρόμος Κακοπετριάς – Καρβουνά έχει κλείσει για την τροχαία κίνηση, ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Οι οδηγοί που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή Σολέας καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

[/acc][/accordion]

Σε πλήρη συντονισμό όλες οι δυνάμεις για αντιμετώπιση της φωτιάς στην Ευρύχου

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή της Ευρύχου.

Ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος δήλωσε το απόγευμα στο ΚΥΠΕ ότι εκκενώθηκαν προληπτικά τέσσερα χωριά, το Κουρδάλι, τα Σπήλια, η Αγία Ειρήνη και τα Καννάβια. Τόνισε ότι δεν κινδυνεύει κανένας, ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού και ότι η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Ο ΥΠΕΣ είπε στο ΚΥΠΕ ότι έγινε επικοινωνία με την Ελλάδα και ζητήθηκε η αποστολή αεροσκαφών τύπου καναντέρ. “Η απάντηση ήταν θετική και αναμένεται να δούμε πόσα θα έρθουν και τι ώρα”, δήλωσε ο Υπουργός.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην Ευρύχου όλα τα εναέρια μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, και τα τρία αεροσκάφη από το Ισραήλ τα οποία ενώ έπρεπε να αναχωρήσουν το απόγευμα,έμειναν για να βοηθήσουν.

“Παλεύουμε με το χρόνο και με τις καιρικές συνθήκες, επικρατούν άνεμοι στην περιοχή, τα αεροσκάφη θα επιχειρούν ενόσω υπάρχει φως”, δήλωσε.
Είπε ακόμη ότι έγινε επικοινωνία και με Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης έτσι ώστε μόλις τα αεροσκάφη από Ελλάδα φτάσουν στην Κύπρο να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Ο κ. Χάσικος τέθηκε επικεφαλής συντονιστής όλων των τμημάτων και υπηρεσιών (ΠΥ, Τμήμα Δασών, Πολιτική Άμυνα κλπ) που συνδράμουν την μεγάλη προσπάθεια για κατάσβεση της φωτιάς.

Όσον αφορά τη φωτιά στην Αργάκα είπε ότι τέθηκε υπό έλεγχο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ΚΔ για την συνδρομή του Ισραήλ αλλά και τις θερμές του ευχαριστίες τους προς όσους εργάστηκαν εντατικά για κατάσβεσή της.

Ο ΠτΔ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται σε διάφορα μέρη της ελεύθερης Κύπρου, και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αρμοδίων Υπηρεσιών για κατάσβεση τους.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του στις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισραήλ για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν στις κυπριακές Αρχές στις προσπάθειες τους για κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, αναφέρεται, λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των κατοίκων των περιοχών όπου μαίνονται οι πυρκαγιές, καθώς και για την αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η Σολέα καίγεται γιατί ένας 12χρονος ήθελε να καψαλίσει χόρτα
Αυτή είναι η παραδοχή του 12χρονου ο οποίος ανακρίθηκε και παραδέχτηκε στην Αστυνομία ότι στην προσπάθειά του να καψαλίσει χόρτα στην αυτή του σπιτιού του παππού του, αυτή ξέφυγε και επεκτάθηκε προς το δάσος.

[ot-video]

[/ot-video]

[ot-video]

[/ot-video]

Πηγή βίντεο: sigmalive, ant1iwo

Tags: