17/06/2016 10:07

Θερμή έκκληση στο κοινό από το Τμήμα Δασών – Εξαιρετικά μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών

Θερμή έκκληση στο κοινό να αποφεύγει ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά απευθύνει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, με αφορμή τις επικρατούσες ψηλές θερμοκρασίες και την πρόβλεψη από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία για περαιτέρω αύξησή της κατά τις επόμενες μέρες.

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει τη χρήση φωτιάς στις διάφορες δραστηριότητές του, καθώς και τη ρίψη αποτσίγαρων στο έδαφος.

Παράλληλα, τονίζεται ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυριλλιοτροχοί, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται.

Όσοι προτίθενται και επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουν τέτοιου τύπου μηχανήματα ή εργαλεία, ακόμη και αν είναι βέβαιοι ότι γνωρίζουν και έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα, προτρέπονται να ενημερώνουν έγκαιρα τον πλησιέστερο δασικό ή πυροσβεστικό σταθμό για την πρόθεσή τους.
Προσοχή πρέπει να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς  από τις εξατμίσεις ή  από βραχυκύκλωμα  ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο.

Επίσης, οι εκδρομείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί  στη διακίνηση τους  στο ύπαιθρο, να αποφεύγουν τη ρίψη σπίρτων και αποτσίγαρων και να έχουν υπόψη ότι το άναμμα φωτιάς για την ετοιμασία ή το ζέσταμα φαγητού, επιτρέπεται μόνο μέσα στις ψησταριές που βρίσκονται  στους εκδρομικούς χώρους.

Το Τμήμα Δασών καλεί όποιον αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407.

Tags: