15/05/2016 14:19

Ομήρου: Μόνο με ευσεβοποθισμούς και ευχολόγια το Κυπριακό δεν λύνεται

“Μόνο με ευσεβοποθισμούς και ευχολόγια το Κυπριακό δεν λύνεται”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις του μετά το πέρας του ετήσιου μνημόσυνου Ποντίων, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ο Σύλλογος Ποντίων Πάφου και η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, με την ευκαιρία της επετείου της Ημέρας της Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού, στην Εκκλησία Αγίων Αναργύρων Πάφου.

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που έχει καλλιεργηθεί, παρά την αδικαιολόγητη εφορία που έχει διαμορφωθεί, δεν έχει διαπιστώσει μέχρι τώρα έμπρακτα δείγματα γραφής από πλευράς Τουρκίας, είπε.
Σ’ ό,τι αφορά τις θεμελιώδεις πτυχές του κυπριακού προβλήματος, που είναι ο τερματισμός της κατοχής, δηλαδή η αποχώρηση των στρατευμάτων η απομάκρυνση των εποίκων και η κατάργηση των εγγυήσεων του 1960, καμία συζήτηση δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα στις συνομιλίες, είπε ο κ. Ομήρου.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ανέφερε πως αυτή εμφανίζεται μόνο με ευχολόγια και ρητορείες υπέρ της λύσης, χωρίς όμως να έχει αλλοιωθεί η στάση και η προσέγγιση με οποιονδήποτε τρόπο στις συνομιλίες.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε το φόβο ότι οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, με την πλήρη απολυταρχική επικράτηση Ερντογάν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη όξυνση την τουρκική αδιαλλαξία.

Συνεπώς, συνέχισε, ναι μεν ασφαλώς επιθυμούμε λύση το συντομότερο δυνατό μέσα από τη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά χωρίς αυταπάρνηση, προσθέτοντας πως το δικό μας καθήκον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνικής κυπριακής πλευράς, είναι να προβάλουμε “τον πραγματικό χαρακτήρα του Κυπριακού ως προβλήματος κατοχής, να θέσουμε προ των Ευρωπαίων εταίρων μας τις ευθύνες της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη παρανομία σε βάρος της Κύπρου, και βεβαίως να προειδοποιήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι θα ήταν αδιανόητο να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις προς την Τουρκία, τώρα που συζητάνε το θέμα με την κατάργηση της θεώρησης εισόδων σε χώρες μέλη της ΕΕ, χωρίς προηγουμένως η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Αναγνώριση, δηλαδή, της ΚΔ, εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και συνδρομή για λύση του Κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΣΑ και των αρχών και των αξιών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, εξήγησε.

Tags:
Cheap Website Traffic