15/05/2016 14:05

Ομήρου: Επιστροφή στο ανακοινωθέν του Εθνικού το 2009 για διασφάλιση ενότητας δράσης

H αλληλεγγύη του κυπριακού και του ευρύτερου ελληνισμού προς άλλες εθνικές ομάδες που έπληξε και πλήττει ο τουρκικός σωβινισμός, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και για την επιτυχή αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού στην Κύπρο, στο Αιγαίο, τη Θράκη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό πως για να διασφαλίσουμε ενότητα δράσης, πρέπει να προτείνουμε ως βάση λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε στο ετήσιο μνημόσυνο Ποντίων, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ο Σύλλογος Ποντίων Πάφου και η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, με την ευκαιρία της επετείου της Ημέρας της Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στην Εκκλησία Αγίων Αναργύρων Πάφου.

Η συνειδητή στράτευση σε αυτό τον αγώνα με κοινή και συλλογική δράση για αποτελεσματική αποκάλυψη του τουρκικού κινδύνου, αποτελεί, σήμερα, είπε ο κ. Ομήρου, μια μεγάλη πρόκληση και απαιτεί την υιοθέτηση και τη σταθερή εφαρμογή μιας μεγαλόπνοης πολιτικής.

Όσο αποτυγχάνουμε να αναδείξουμε μια τέτοια πολιτική, οι κυνικοί και αδίστακτοι υπολογισμοί συμφερόντων, θα οδηγούν, συνέχισε, “σε ελεεινά και αδιάντροπα φαινόμενα διεθνούς αναλγησίας, υποκρισίας και απίστευτης προκλητικότητας, όπως αυτό που ζούμε στις μέρες μας με την ανοχή και τη θωπεία Αμερικανών και Ευρωπαίων προς το αμαρτωλό τουρκικό κράτος”.

O Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε πως η θυσία του Ποντιακού Ελληνισμού μαζί με τις μεταγενέστερες των θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας, αποτελούν ένα ισχυρό ράπισμα σε μια υπνώττουσα συνείδηση και μια συνεχή υπόμνηση του απλού πατριωτικού χρέους για όλους σήμερα.

Αλλά και ένα ακατάλυτο αρραβώνα κυπριακού και ποντιακού ελληνισμού”, όπως είπε.

Στο Κυπριακό, ανέφερε, επανάληψη των διαπραγματεύσεων με βάση τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, η οποία περιέχει αμφισημίες και λεγόμενες εποικοδομητικές ασάφειες, ήταν βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί από την τουρκική πλευρά. Είναι ήδη φανερό ότι δεν εγκαταλείπονται οι πάγιες τουρκικές θέσεις.

Στην πραγματικότητα, συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου, η Τουρκία εξακολουθεί να προτείνει δύο λαούς, δύο κράτη, συνεταιρισμό, νομιμοποίηση του εποικισμού και της διαίρεσης, εγγυητικά δικαιώματα και ξένη στρατιωτική παρουσία.

Στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί, είπε ακόμη, να απαιτεί πλειοψηφία γης και πληθυσμού, μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και διατήρηση του αναχρονισμού των εγγυήσεων.

Επεσήμανε πως για να διασφαλίσουμε ενότητα δράσης, πρέπει να προτείνουμε ως βάση λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, που προνοεί για λύση που πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαλλάσσει από έποικους, κηδεμόνες και ξένη στρατιωτική παρουσία.

Δυστυχώς, είπε, υπήρξαν παρεκκλίσεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αναιρεθούν προτάσεις που συγκρούονται με τις πρόνοιες του ομόφωνου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου.

Θέλουμε, ανέφερε, “φιλία με όλους, όχι μονόπλευρη, και ειρήνη βασισμένη στη δικαιοσύνη. Να προασπίσουμε τα δικαιώματα μας”.

Το Κυπριακό, συνέχισε, είναι θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, παραβίασης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Είπε ακόμη πως θα πρέπει να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της σε όλα τα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προϋποθέτει συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να μην είναι ευρωπαϊκή πορεία a la carte, όπως είπε.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως επιβάλλεται ακόμα η εμπλοκή όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες για λύση, σημειώνοντας πως η εναπόθεση αποκλειστικότητας σε ΗΠΑ και Βρετανία και ο αποκλεισμός παραδοσιακών μας φίλων, όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, συνιστά υπονόμευση και αποδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Επείγει, συνέχισε, ταυτόχρονα η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών.

Η παταγώδης αποτυχία της τουρκικής πολιτικής στη Συρία και την Αίγυπτο, οι βαθύτατα τραυματισμένες της σχέσεις με το Ισραήλ, η συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ-Ελλάδας και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τον ευρύτερο αραβικό κόσμο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν το νέο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η νέα εθνική μας στρατηγική, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Αναφερόμενος στη γενοκτονία των Ποντίων, ο κ. Ομήρου είπε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων, με ομόφωνη απόφαση της έχει καθιερώσει τη 19η Μαΐου ως ημέρα τιμής και μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πρόσθεσε πως τον Απρίλιο του 2015, το κυπριακό κοινοβούλιο προχώρησε νομοθετικά στην ποινικοποίηση της άρνησης κάθε γενοκτονίας και άλλων εγκλημάτων, ανεξάρτητα από το αν έχουν αναγνωριστεί και καταδικαστεί σε διεθνές επίπεδο, σε μια προσπάθεια να αποκαθιστά με ομόφωνες αποφάσεις ή ψηφίσματά του την ιστορική αλήθεια.

Η προσπάθεια αυτή συνιστά – όπως είπε- έμπρακτη ένδειξη της συνεχούς συμπαράστασης και του αγώνα μας για ευρύτερη αναγνώριση κάθε γενοκτονίας.

Επεσήμανε ακόμη πως η Βουλή θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να πρωταγωνιστεί για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και για την αναγνώριση της από όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς.

Tags:
Cheap Website Traffic