06/05/2016 19:28

Γ.Ομήρου: Το βιβλίο της Άννας Ανδρέου μας οδηγεί να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία της περιόδου 1960-1974

Ο συγκλονισμός από την ανάγνωση του βιβλίου της Άννας Ανδρέου «Ραντεβού με τους Στρατηγούς» οδηγεί αναγκαστικά στην υποχρέωση άλλοι να ξανασκεφθούμε και άλλοι να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία της περιόδου 1960 -1974 με περισσότερη νηφαλιότητα και αυτοκριτική διάθεση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου απευθύνοντας χαιρετισμό σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου στην Πάφο.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όσοι Τούρκοι στρατιωτικοί μίλησαν με την Άννα Ανδρέου, πέραν από τη δικαιολόγηση της τουρκικής εισβολής, κατά κανόνα δεν απέκρυψαν ενοχές και ευθύνες για εγκλήματα και ωμότητες, κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις, κατά παραβίαση του δικαίου του πολέμου, σημείωσε.

Τούρκοι στρατιώτες με τα 'λάφυρα' πολέμου

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς και γιατί φτάσαμε στο προδοτικό πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή του 1974, για να αντιληφθούμε – όπως είπε- “τις ευθύνες των πολιτικών πρωταγωνιστών εντός και εκτός Κύπρου και για να κατανοήσουμε το μέγεθος της προδοσίας. Ακόμα και στην επιτυχία της τουρκικής εισβολής αφού κατά παραδοχή των Τούρκων ηγητόρων της αυτή μπορούσε να αποτύχει αν η αμυντική υποδομή της Κύπρου δεν διαλυόταν από το πραξικόπημα”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον επίλογο του βιβλίου η συγγραφέας είπε ο κ. Ομήρου : «Για την Τουρκία δεν ήταν ένας περίπατος η τουρκική εισβολή όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα. Οι ανώτατοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού φοβήθηκαν εκείνα τα πρώτα εικοσιτετράωρα ότι δεν θα κατάφερναν και μαρτυρούν ότι έζησαν ένα εφιάλτη. Η αποτυχία για τον τουρκικό στρατό ήταν πολύ κοντά. Ήταν τόσο κοντά που το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό αν υπήρχε πραγματική αντίσταση».

“Αλλά ποια πραγματική αντίσταση” προσθέτει η συγγραφέας, “μπορούσε να υπάρξει όταν τα βασικά μέσα που διέθετε η Εθνική Φρουρά βρίσκονταν εδώ στην Πάφο για να καταστείλουν τη δημοκρατική αντίσταση του λαού μας και όταν η ακταιωρός «Λεβέντης» έβαζε από τα ανοικτά της Πάφου για να καταστρέψει τη Μητρόπολη, τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Πάφου και άλλες εστίες αντίστασης;”.

Η παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Ανδρέου «Ραντεβού με τους στρατηγούς» έγινε στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου στην παρουσία πλήθος κόσμου.

Tags:
Cheap Website Traffic