29/04/2016 18:52

Επιτάφιος για ρεκόρ στο Ναύπλιο: Φτιάχτηκε με 60.000 πέρλες, 2.000 πούλιες και 7.000 χρυσάνθεμα

Έμπνευση από το Άγιο Όρος, υλικά απροσδόκητα, εργασία και μεράκι μηνών και ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού του Αγίου Αναστασίου γίνεται φέτος ονειρεμένα διαφορετικός.

Η διαδρομή προς το Πάσχα ξεκινά περίπου μια εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, όπου και αποφασίζεται το σχέδιο και οι χρωματισμοί του Επιταφίου . Αρχές Φεβρουαρίου αρχίζει η ουσιαστική εργασία. Χάντρα – Χάντρα προχωρά το έργο προκειμένου να αναδειχθεί για ακόμα μια χρονιά, η ομορφιά και η μοναδικότητα.

12059

Τα μοτίβα επιλέγονται κάθε χρόνο από την Βυζαντινή παράδοση και κυρίως από το Άγιο Όρος. Το φετινό σχέδιο είναι εμπνευσμένο από το σάκο του Αυτοκράτορα Τσιμισκή απεικονίζοντας διάφορα αμβουργήματα που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.

21668

Φέτος ο Επιτάφιος φτιάχτηκε με 60.000 πέρλες, 2.000 πούλιες και περίπου 7.000 χρυσάνθεμα – μινιατούρες το μεγαλύτερο από τα οποία δεν ξεπερνά σε μέγεθος το νύχι του αντίχειρα όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Μανιταράς που κεντά πέρλα – πέρλα το Βυζαντινό μοτίβο του Επιταφίου κάθε χρόνο.

31173

Τονίζει χαρακτηριστικά ότι χρειάστηκαν τρεις περίπου μήνες εντατικής εργασίας προκειμένου να τοποθετιθούν οι χάντρες αλλά και τα χρυσάνθεμα τα οποία ξεκίνησαν να καρφιτσώνονται στα φελιζόλ από την Μεγάλη Δευτέρα.

41077

Μετά την Ακολουθία της Σταύρωσης αρχίζουν να μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές από ενορίτες διατηρώντας κάθε χρόνο αναλλοίωτη την παράδοση. Δίνονται ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πατέρα Μάρκο ο οποίος αγκαλιάζει τους νέους και αποτελεί στήριγμα για τους πιστούς της ενορίας.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

 

Tags: