25/04/2016 15:02

Η Cyta τίμησε τον Πρόεδρο της Βουλής

Εκδήλωση προς τιμή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου , διοργάνωσε σήμερα στα Κεντρικά Γραφεία της, στην Λευκωσία, η Cyta, προς ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης για την συνεργασία που είχε ο Οργανισμός με τον κ. Ομήρου κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Cyta Χρίστος Πατσαλίδης απευθυνόμενος προς τον κ. Ομήρου είπε: «Η παρουσία σας, κύριε Πρόεδρε στα βουλευτικά έδρανα και, πρωτίστως στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελεί υπόδειγμα για όλους, όσοι θέλουν να ασχολούνται με τα κοινά.

«Αποτελεί, επίσης, αυτή την ελπίδα που θέλουμε όλοι να διατηρούμε, ότι υπάρχουν ακόμα πολιτικοί που πραγματικά νοιάζονται για την χώρα μας, Αποτελεί μια υπενθύμιση για το τι πρέπει να υπηρετεί η πολιτική, για το τι είναι ορθό και τι λάθος. Κύριε Ομήρου, υπηρετείτε την πολιτική μια ολόκληρη ζωή.

Η ακεραιότητα του χαρακτήρα σας και η ηθική σας ήταν πάντα αυτά που σας χαρακτήριζαν. Η ανάληψη της Προεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2011, ήταν το μεγάλο στοίχημα για εσάς τον ίδιο και την πολιτική ηθική σας. Στοίχημα που κερδίσατε», πρόσθεσε.

Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι για τη Cyta η διαχείριση των θεμάτων ενδιαφέροντος του Οργανισμού από τη Βουλή, κάτω τη δική σας Προεδρία, ήταν παραδειγματική.

«Με ανιδιοτέλεια, εμπειρία και γνώση, συμβάλατε σε μια αντικειμενική θεώρηση όλων των θεμάτων. Με το ήθος και τις αρχές σας καταφέρατε να αμβλύνετε συγκρούσεις που, εκ των πραγμάτων, υπάρχουν στο σώμα, πετυχαίνοντας ακόμα και συγκλίσεις, εκεί που φαινόταν αδύνατον να υπάρξουν.

Είχατε την ικανότητα να διακρίνετε τη μεγάλη εικόνα για τη Cyta και την αξία της στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε να σας τιμήσουμε, τώρα που ολοκληρώνετε αυτόν το μεγάλο κύκλο πολιτικής δράσης.

Και ελπίζουμε να συνεχίσετε να προσφέρετε στην πολιτική ζωή του τόπου, με τον πλούτο των εμπειριών και των γνώσεων που διαθέτετε. Η τιμή είναι όλη δική μας κύριε Πρόεδρε, γιατί ως πολιτικός κερδίσατε την εμπιστοσύνη μας και διδάξατε με τον βίο και τον τρόπο που πολιτευτήκατε το ήθος στην πολιτική ζωή και την προσφορά στην κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον. Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τη δημιουργική σας πορεία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε, παράλληλα, ότι η πολιτική είναι ένας δύσκολος στίβος με πολλά εμπόδια και πρόσθεσε ότι ένας αγώνας συνεχών προκλήσεων, μία μάχη διλημμάτων και στόχων, δημόσιων και προσωπικών.

«Η πολιτική οφείλει να εμπνέεται από ήθος, αρχές και αξίες οι οποίες δοκιμάζονται και κρίνονται καθημερινά. Οι πράξεις των πολιτικών οφείλουν να είναι σύμφωνες με το λόγο τους, μέσα από έναν ευρύτερο τρόπο ζωής που συνάδει με τα όσα πρεσβεύουν.

Το διακύβευμα είναι η πολιτική και προσωπική αξιοπιστία, που συνιστά θεμέλιο εμπιστοσύνης της κοινωνίας. Στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, βιώνουμε μια γενικευμένη απαξίωση της πολιτικής και των προσώπων της, που είναι πιο έντονη ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων.

Αιτίες γι` αυτό, ο τραυματισμός της αξιοπιστίας και η απώλεια της εμπιστοσύνης. Μέσα όμως σε αυτό το κλίμα, υπάρχουν εκείνοι που αντιστέκονται, πρόσωπα που ξεχωρίζουν, με διαδρομές ακέραιες, που κρατούν ζωντανό το πάθος για προσφορά στη χώρα και στους πολίτες», είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, στο δικό του χαιρετισμό ευχαρίστησε θερμά για την σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της Cyta.

«Όμως, θα έλεγα ότι υπάρχει μία υπερβολή, υπό την έννοια ότι όλα αυτά τα χρόνια και ως Πρόεδρος της Βουλής και ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, απλώς προσπάθησα να επιτελέσω το αυτονόητο καθήκον προς την πολιτεία, προς την πατρίδα και να ανταποκριθώ στην μεγάλη πρόκληση να υπηρετούσα τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, σε δύσκολες πράγματι ώρες της κυπριακής ιστορίας, με μία πατρίδα ημικατεχόμενη και με την επέλευση της οικονομικής κρίσης, να έχει μεγεθύνει ακόμα πιο πολύ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε, επίσης, ότι είναι ιδιαίτερα ευγνώμων γιατί αυτή η εκδήλωση οργανώνεται από ένα Οργανισμό δημόσιας ωφέλειας που επιτελεί κατά τρόπο αξιοθαύμαστο και άρτιο το ρόλο και την αποστολή του.

«Γιατί όσες δραστηριότητες έχει αναλάβει η Cyta όλες αυτές τις δεκαετίες, τις έχει επιτελέσει στο ακέραιο. Και θέλω με αυτή την ευκαιρία να εκφράσω την βαθύτατη εκτίμηση μου προς τον Πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τους εργαζομένους της Cyta γι` αυτή τους την προσφορά προς το δημόσιο συμφέρον», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι υπηρέτησε ένα θεσμό και μια εξουσία συντεταγμένη, αυτή της νομοθετικής εξουσίας σε μια εποχή πολύπλευρης κρίσης που πλήττει το πολιτικό μας σύστημα και την κυπριακή κοινωνία.

«Και είναι γεγονός ότι οι πολίτες είναι θυμωμένοι, είναι οργισμένοι και δυσπιστούν προς την πολιτική διαδικασία για τα φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφάνειας, διαπλοκής και λεηλασίας του δημοσίου χρήματος. Και βεβαίως είναι καθήκον του πολιτικού συστήματος να αντιδράσει θετικά σε αυτή την απαξίωση των πολιτών, υπό την έννοια ότι πρέπει να υποβληθεί το πολιτικό σύστημα και να υποβληθούμε στην αναγκαία αυτοκριτική που είναι το πικρό πλην, όμως, αναγκαίο φάρμακο για την θεραπεία.

Και να προχωρήσουμε σε τέτοιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην πολιτεία, ώστε να αποκαταστήσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και προς αυτό που ονομάζεται πολιτική. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε και την σωστή λειτουργία της δημοκρατίας γιατί η δημοκρατία χωρίς την συμμετοχή των πολιτών, εκλογές με υψηλά ποσοστά ανοχής στην πραγματικότητα οδηγούν σε μια ελλειμματική δημοκρατία», ανέφερε.

Βέβαια, συνέχισε ο κ. Ομήρου, «μεγάλο μας χρέος και ύψιστη ευθύνη είναι η συνέχιση του αγώνα και των προσπαθειών για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και η αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας».

«Ο κυπριακός ελληνισμός επιθυμεί λύση. Επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό. Όχι οποιαδήποτε λύση. Μία λύση η οποία πράγματι θα τερματίζει την κατοχή, πράγματι θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, πράγματι θα διασφαλίζει ότι ο ευρωπαϊκός, νομικός πολιτισμός, αυτό που λέμε ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα εφαρμοστεί για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ίσως το πιο βασικό για μένα και θεμελιώδες είναι να τερματιστεί η κηδεμονία της Τουρκίας επί της Κύπρου.

Λύση, η οποία θα προβλέπει συνέχιση των λεγομένων εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας επί της Κύπρου, με την μορφή του 1960 ή με μία παραλλαγή της, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό ελληνισμό», συμπλήρωσε.

Αυτό το μήνυμα, είπε ο κ. Ομήρου, πρέπει να πάει προς πάσα κατεύθυνση. «Και προς τον ΟΗΕ και προς την ΕΕ ότι λύση με εγγυήσεις και εγγυητές δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το κυπριακό ελληνισμό».

Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι και από την θέση του ενεργού πολίτη θα συνεχίσει την όποια ταπεινή προσφορά του, με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.

«Σας εύχομαι καλή Ανάσταση και συνέχιση της δημιουργική σας προσφοράς προς την κυπριακή κοινωνία», είπε.

Η τιμητική, λιτή και σύντομη εκδήλωση προς τιμή του Προέδρου της Βουλής έκλεισε υπό τον ήχο μουσικής και με την προσφορά ενός πίνακα με ακουαρέλα και ακριλικό, του καταξιωμένου Κύπριου καλλιτέχνη Ανδρέα Καραγιάννη το οποίο παρουσιάζει ένα μπουκέτο λουλούδια με τα χρώματα και το φως της Κύπρου.

Tags: