13/04/2016 16:52

Το πακέτο πόθεν έσχες ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής

Το πακέτο των νομοθετημάτων για το πόθεν έσχες (τρία νομοσχέδια, επτά προτάσεις νόμου και η τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής) οδηγούνται στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της παρούσας Βουλής, προς ομόφωνη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ψήφιση.

Τα νομοθετήματα αφορούν το πόθεν έσχες των πολιτειακών και κρατικών αξιωματούχων και των υπαλλήλων του δημοσίου και ημιδημοσίου από κλίμακα Α11 και άνω και όσων καθ` οιονδήποτε τρόπο διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Στις δηλώσεις πόθεν έσχες, οι υπόχρεοι δήλωσης θα δηλώνουν τα περιουσιακά στοιχεία συζύγων και ανήλικων τέκνων, ενώ τα δημοσίως εκτεθειμένα πρόσωπα, (που περιλαμβάνονται σε κατάλογο) θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν τη δήλωση των περιουσιακών τους. Με τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου το Ανώτατο Δικαστήριο θα ελέγχει το πόθεν έσχες των Δικαστών. Με τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ο Πρόεδρος του νομοθετικού σώματος θα ελέγχει επιπλέον το πόθεν έσχες των Βουλευτών. Εκτός του παρόντος νομοθετικού πακέτου μένουν τα ΜΜΕ.

Σε δηλώσεις μετά την τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, πριν την αυτοδιάλυση του νομοθετικού σώματος, συζητήθηκε το πακέτο το νομοθετημάτων και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, το σώμα βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της με τα πολυνομοθετήματα,
σημειώνοντας ότι μεταξύ των νομοσχεδίων περιλαμβάνεται και τροποποίηση Συντάγματος, ώστε οι νομοθεσίες που θα ψηφιστούν να αντέχουν στη κρίση του Δικαστηρίου ως προς τη συνταγματικότητα τους.

Ο κ. Σαμψών είπε πως η συζήτηση ήταν επίπονη και μακρά διαδικασία στην οποία η Επιτροπή Νομικών επένδυσε μήνες και χρόνια.

Περαιτέρω ευχαρίστησε τους Βουλευτές όλων των κομμάτων, που απέδειξαν ότι όπου υπάρχει σύμπνοια και προσμετράται το δημόσιο συμφέρον, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, παράγεται έργο και ταυτόχρονα ευχαρίστησε την υπηρεσία της Βουλής και ειδικά τη Γραμματεία της Επιτροπής Νομικών.

Ο κ. Σαμψών σημείωσε περαιτέρω ότι η Βουλή με τους νόμους που θα ψηφίσει θα παρέχει στην πολιτεία το εργαλείο για διαφάνεια και πάταξη της διαφοράς.

“Μας προβλημάτισε πάρα πολύ, ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγξουμε αυτούς που πρέπει, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή των πολιτών, οι οποίοι δεν ελέγχονται και καταλήξαμε σε κείμενα που θα μπορέσουν να αντέξουν στην κρίση των Δικαστηρίων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι οι δικαστές θα ελέγχονται από τον εαυτό τους,
καθώς η Νομική Υπηρεσία επεσήμανε τη συνταγματική διάκριση των εξουσιών και διευκρίνισε ότι με τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου, θα δοθεί η ευχέρεια με κανονισμούς, στο Ανώτατου Δικαστήριο να ελέγχει το πόθεν έσχες όλων των Δικαστών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο
“κατορθώσαμε να κερδίσουμε το νομοθετικό στοίχημα με το πολυνομοθέτημα για το πόθεν έσχες”.

Ηταν μια προσπάθεια που συνάντησε την ομογνωμία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας
και βελτιώνει τους μηχανισμούς ελέγχου, συνέχισε, προσθέτοντας ότι αφουγκραζόμαστε το μήνυμα για διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς που στέλνει η κοινωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι υπόχρεοι δήλωσης πόθεν έσχες θα περιλαμβάνουν και τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγου και ανηλίκων τέκνων.
Αναφέροντας επίσης ότι στην προσπάθεια για εξυγίανση ουδείς περισσεύει, είπε ότι στην προσπάθεια γίνεται νομοθετική ρύθμιση και για τη δικαστική εξουσία.

Ο κ. Δαμιανού δήλωσε περαιτέρω ότι το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει όλα τα νομοσχέδια, και την τροποποίηση του Συντάγματος, τις προτάσεις νόμου και την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ώστε τπέραν των όσων διαλαμβάνει ο νόμος που θα ψηφιστεί για το πόθεν του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Βουλευτών, του πόθεν έσχες των Βουλευτών θα επιλαμβάνεται ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ερωτηθείς για το πόθεν έσχες των καναλαρχών και δημοσιογράφων, ανέφερε πως το ΑΚΕΛ ήθελε και τα ΜΜΕ και όσους ασκούν επιρροή στη δημόσια ζωή να περιληφθούν στα ελεγχόμενα πρόσωπα, ωστόσο ανέφερε τα νομοθετήματα αφορούσαν τους πολιτειακούς, κρατικούς αξιωματούχους και τη δημόσια υπηρεσία.

Πρόσθεσε ότι διατηρείται η πολιτική πρόθεση και την επόμενη των εκλογών θα προωθηθεί και σε αυτούς τους τομείς ρύθμιση.

Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε νοοτροπία και να συμπεριφερόμαστε κατά τρόπο που αρμόζει στο αξίωμα που ο καθείς κατέχει, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης
Περδίκης δήλωσε ικανοποίηση επειδή προχώρησε η ρύθμιση του πόθεν έσχες, προσθέτοντας ότι ως Βουλή “είμαστε απαράδεκτοι που καθυστερήσαμε τόσο”.

Γίνεται ένα βήμα μπροστά, αλλά το ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία, συνέχισε προσθέτοντας η δήλωση περιουσιακών από μόνη της δεν ανοίγει το δρόμο για πραγματική διαφάνεια, προσθέτοντας ότι διαφάνεια θα επιτευχθεί με τον έλεγχο των στοιχείων που καταγράφονται και δημοσιοποιούνται.

Πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι με καταγραμμένη επιφύλαξη θα υπερψηφίσουν τα νομοθετήματα.

Tags: