05/04/2016 10:18

Ένταση και ταλαιπωρία ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια

Τα σπασμένα των προηγούμενων ημερών «πλήρωσαν» τα κρατικά νοσηλευτήρια, αφού μετά από 18 ημέρες αδράνειας δέχθηκαν χθες «επίθεση» από ασθενείς οι οποίοι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες απέφευγαν να επισκεφθούν τα εξωτερικά ιατρεία, τα φαρμακεία κ.λπ. εξαιτίας της απεργίας των νοσηλευτών της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών και άρχισαν από χθες να προσέρχονται μαζικά στα νοσοκομεία για να εξυπηρετηθούν.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», οι ασθενείς επέστρεψαν κατά δεκάδες χθες με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να παρατηρηθούν εντάσεις και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση τους, αφού και το προσωπικό κατέβαλλε με τη σειρά του προσπάθειες για να επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.

Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο Λευκωσίας και αν και η προσέλευση ασθενών ήταν αισθητά αυξημένη σε όλα τα τμήματα, μεγαλύτερη συμφόρηση παρατηρήθηκε στα εξωτερικά ιατρεία και στο φαρμακείο του νοσηλευτηρίου, αφού εξαιτίας της απεργίας των νοσηλευτών οι ασθενείς για να αποφύγουν το ενδεχόμενο να ταλαιπωρηθούν απέφευγαν ακόμα και τις επισκέψεις στο γιατρό τους για απλές συνταγογραφήσεις.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στο νοσοκομείο της Λεμεσού, το οποίο είχε «κτυπηθεί» περισσότερο από όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια από την απεργία, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευτών του είναι μέλη της ΠΑΣΥΝΟ.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, «τα νοσηλευτήρια άρχισαν να μπαίνουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς χθες, μετά και την επιστροφή των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ στα καθήκοντά τους και προσπαθούμε σιγά-σιγά να καλύψουμε και τα κενά που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες».
Φυσικά, πρόσθεσε, «από τα μηνύματα που έφθασαν κοντά μας από όλα τα νοσοκομεία, χθες Δευτέρα, «επέστρεψαν στα νοσοκομεία όλοι ασθενείς οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες δεν έρχονταν στα νοσοκομεία εξαιτίας της απεργίας».
Τη στιγμή που τα νοσοκομεία ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από τη 18ήμερη απεργία των νοσηλευτών, οι συντεχνίες άρχισαν να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για το νομοσχέδιο των εκτάκτων το οποίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πότε θα προωθηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή για ψήφιση.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών γενικής νοσηλευτικής της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, η συντεχνία περιμένει την προώθηση του νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, αφού, όπως υπενθύμισε, «η Ολομέλεια έχει μόνο δύο συνεδριάσεις πριν το κλείσιμο για τις βουλευτικές εκλογές. Αυτή την Πέμπτη και την ερχόμενη». Γι’ αυτό το λόγο, είπε ο κ. Αργυρίδης, «και εμείς περιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει αυτή την εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο για να προλάβει τη Βουλή πριν από το κλείσιμο της». Οι συντεχνίες, είπε ο κ. Κούμας, «έδωσαν το πράσινο φως στην κυβέρνηση έγκαιρα και τώρα περιμένουμε ότι και η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης, ανέφερε με τη σειρά του ότι «από την ενημέρωση που είχαμε, το νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας. Εμείς περιμένουμε ότι θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πριν να κλείσει για τις βουλευτικές εκλογές».
Όπως πληροφορούμαστε, χθες, όλες οι συντεχνίες των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια, κατέβαλλαν προσπάθειες για να προωθηθεί από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο στο οποίο ρυθμίζονται σχεδόν όλα τα θέματα των εκτάκτων στον δημόσιο τομέα της Υγείας, κατά κύριο λόγο, ενδεχομένως να τεθεί προς συζήτηση και να λάβει έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την αυριανή του συνεδρίαση. Εάν γίνει αυτό, τότε θα υπάρχει χρόνος για την ψήφιση του από την Ολομέλεια της Βουλής κατά την τελευταία συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης.

ΠΑΣΥΝΟ: Αναμένει καθορισμό συναντήσεων
Την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Κυβέρνηση αναμένουν τώρα οι νοσηλευτές. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας, «εμείς περιμένουμε να καθοριστούν οι συναντήσεις για να αρχίσει και επίσημα ο διάλογος, ο οποίος θα αφορά όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία».

«Όπως μας είχε λεχθεί από τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, ο καθορισμός των συναντήσεων θα γίνει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και για αυτό και εμείς περιμένουμε να τύχουμε της σχετικής ενημέρωσης».

Θα πρέπει, είπε ο κ. Πετέλης, «να θυμίσουμε ότι έχει τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη λήξη του διαλόγου και για αυτό δεν χωρεί καμία καθυστέρηση στην προώθησή του, διότι, για να ολοκληρώσουμε μέχρι τον Αύγουστο, θα πρέπει να αρχίσουμε έγκαιρα τις συζητήσεις».

Πηγή: philenews

Tags: