16/03/2016 07:50

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ΚΥΠ και η πρόταση νόμου για το ασυμβίβαστο

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Νίκος Νικολαϊδης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ΚΥΠ είπε πως ο στόχος της Επιτροπής είναι όπως την 31η Μαρτίου να βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ενώ προς την Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται και η πρόταση νόμου ΑΚΕΛ – Οικολόγων για το ασυμβίβαστο.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Τρίτης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα είναι στην Επιτροπή Θεσμών για τοποθέτηση το νομοσχέδιο για την ΚΥΠ, ενώ γίνονται κάποιες διευκρινίσεις στα κείμενα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το αρχείο.

Ρυθμίζεται, είπε, το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η διατήρηση αρχείου στην ΚΥΠ, οι διαδικασίες αποχαρακτηρισμού, υποχαρακτηρισμού και κυρίως διάθεσης προς δημόσια επιθεώρηση.

Διασφαλίζονται με αυτό τον τρόπο θέματα διαφάνειας και εξυπηρέτησης του ερευνητικού, του ιστορικού και εθνικού συμφέροντος, συνέχισε διευκρινίζοντας ότι θα υπάρχει αρχείο στην ΚΥΠ, που θα αξιολογείται από τον Διοικητή την Υπηρεσίας, ο οποίος που θα διαβουλεύεται με τριμελή επιτροπή και θα οδηγεί τα θέματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα έχει τον τελικό λόγο και θα ενημερώνεται συνοπτικά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο, προσθέτοντας ότι κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση που αφορά τη διαχείριση του ιστορικού αρχείου.

Συνεχίζοντας είπε ότι είναι γνωστή η θέση του ΑΚΕΛ ότι κάποια πρόγραμμα αφορούν την ιστορική διαφάνεια και ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι έχει συμβεί στον τόπο.

Θα δούμε συνολικά το νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα και η πρόθεση είναι περί τα τέλη του μήνα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι κλείνει το ζήτημα της ΚΥΠ και την προσεχή εβδομάδα θα γίνει η τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής.

Πρόκειται, συνέχισε, για ένα μεγάλο θεσμικό ζήτημα που έχει σχέση με τα ζητήματα ιδιωτικοποίησης της CYTA, όπως συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών.

Ασυμβίβαστο
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, για το ασυμβίβαστο, ανέφερε ότι υπάρχει η πρόταση νόμου ΑΚΕΛ – Οικολόγων για διαγραφή κάποιων προνοιών από την υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί για τελική τοποθέτηση.

Είπε ακόμα πως η Επιτροπή αποφάσισε να κοινοποιήσει με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής την άποψη της ότι θα πρέπει για θέματα σύγκρουσης συμφερόντων να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ετοιμασία μιας νέας συνολικής επί τούτου νομοθεσίας, η οποία θα ισχύει παράλληλα με τις διάσπαρτες πρόνοιες που υπάρχουν σε πολλές νομοθεσίες και στο Σύνταγμα αναφορικά με το ασυμβίβαστο και η οποία θα στηρίζεται στη σχετική Εκθεση των δύο καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εξήγησε ότι στην Εκθεση καθορίζεται η ερμηνεία της σύγκρουσης συμφερόντων, h διαδικασία κατηγοριοποίησης των διαφόρων αξιωματούχων και για την κάθε κατηγορία θα υπάρχουν πρόνοιες που αφορούν τη σύγκρουση συμφερόντων.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι η προωθούμενη νομοθεσία είναι μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση μπροστά.

Πρόσθεσε ότι η ολοκληρωτική αντιμετώπιση της σύγκρουσης συμφερόντων είναι μια τεράστια ευθύνη που πρέπει να αναληφθεί πλήρως από τη νέα Βουλή.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι το ΑΚΕΛ με τους Οικολόγους κατέθεσαν πρόταση νόμου με την οποία καταργούνται όλες οι εξαιρέσεις που υπάρχουν στην κείμενη νομοθεσία και που επιτρέπουν την ανάληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων σε σχέση με το κράτος και την ημιδημόσια υπηρεσία.

Ηταν και παραμένει η θέση μας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να ξεκαθαριστούν και ότι όποιες ρυθμίσεις έγιναν στο παρελθόν δεν μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν, ανέφερε και εξέφρασε ικανοποίηση επειδή η πρόταση θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Ως εκ τούτου όλα τα ελεγχόμενα πρόσωπα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά από μία μεταβατική περίοδο, με έναρξη περί τον Σεπτέμβρη, συνέχισε ο κ. Δαμιανού διευκρινίζοντας ότι μετά τη μεταβατική περίοδο δεν θα μπορεί να γίνει η ανάληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων από τα δημόσια πρόσωπα, είτε αυτοί είναι Βουλευτές, είτε άλλοι αξιωματούχοι της πολιτείας.

Πρόκειται για ριζοσπαστική εξέλιξη που θα συνδράμει την προσπάθεια αντιμετώπισης των φαινομένων διαπλοκής που υπάρχει στην κυπριακή κοινωνία, συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η πολιτική πρόσθεση είναι αυτά τα ζητήματα να ρυθμιστούν με τρόπο αποτελεσματικό και από εκεί και πέρα υπάρχουν στα Δικαστήρια και οι πολίτες θα κρίνουν αυτούς που θα επιλέξουν να επικαλεστούν νομικά κωλύματα.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση που λήφθηκε να προχωρήσει ο Πρόεδρος της Βουλής και να αναθέσει σε ειδικούς την εκπόνηση νομοθεσία ώστε να κατατεθεί πρόταση.

Ανέφερε επίσης ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί πιο συνολικά παρά όλο που υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, που όπως συμπλήρωσε. ελπίζει να ψηφιστούν σε νόμους πριν η Βουλή αυτοδιαλυθεί για τις εκλογές.

Ο κ. Συλλούρης έκανε λόγο για το ίδιο κατεστημένο, τις ίδιες διαδικασίες διαπλοκής και διαφθοράς, οι οποίες, ανέφερε συνεχίζονται από δεκαετίες και αποτελέσουν τη βάση της παλαιότερης του τοποθέτησης για συρτάρια με σκάνδαλα και σχολιάστηκε με ειρωνικό και αρνητικό τρόπο.

Πρόσθεσε πως εάν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να απολογηθεί είναι που μίλησε μόνο για συρτάρια με σκάνδαλα.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μιλούμε για ολόκληρα ΧΥΤΥ, για ολόκληρες πεδιάδες από σκάνδαλα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ανέφερε ότι κατά τις επόμενες συνεδρίες η Επιτροπή Θεσμών θα ασχοληθεί με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και μπορούν να κλείσουν σε σχέση με το πόρισμα της και κάποιες συνεδρίες που έγιναν ως απόρροια του πορίσματος της για την κρίση στους θεσμούς και αφορούσαν τις εκροές, την Uniastrum,οι δύο συνεδρίες με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και το Γενικό Εισαγγελέα.

Θα γίνει καταγραφή και αξιολόγηση των θεμάτων που μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα, είπε καταλήγοντας.

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic