16/02/2016 13:52

Σε Επίτιμο Διδάκτορα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Σε Επίτιμο Διδάκτορα της νομικής επιστήμης θα ανακηρυχθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), έπειτα από πρωτοβουλία της Νομικής Σχολής και ειδικά του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίνου Αλιβιζάτου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00, στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θεωρεί ότι πέραν της επιστημονικής σημασίας της αναγόρευσης του Προέδρου της Κύπρου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής, ενισχύονται ηθικά μέσω αυτής και οι προσπάθειές του για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Παρούσα στην τελετή θα είναι και η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα.

Κατά το εθιμοτυπικό, ο Πρύτανης Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος θα κάνει την προσφώνηση για την αναγόρευση, και ο Καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος θα παρουσιάσει το σχετικό έπαινο. Ακολουθεί η περιένδυση του τιμώμενου, αναγιγνώσκονται τα ψηφίσματα βάσει των οποίων γίνεται η αναγόρευσή του, και στο τέλος απευθύνει εκείνος την ομιλία του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει πως θεωρεί «υψίστη τιμή» αυτήν που του περιποιεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ ήδη συντάσσει μόνος την ομιλία που θα εκφωνήσει στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών στο ιστορικό κτίριο των Προπυλαίων επί της οδού Πανεπιστημίου.

Ο κ. Αλιβιζάτος βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κύπρο και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη ειδικώς για το θέμα της βράβευσής του.

«Ήταν η πρώτη φορά που γνωριστήκαμε από κοντά. Είχαμε μια ωραία και μακρά συζήτηση όχι μόνο για τα τυπικά της εκδήλωσης, αλλά και για την Κύπρο ως σταυροδρόμι νομικών πολιτισμών, που είχε μεγάλο ενδιαφέρον διότι ο Πρόεδρος είναι και δεινός νομικός», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Συζητήθηκαν βεβαίως και τα περί των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού που άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο Έλληνας καθηγητής, έχει ενδιαφέρουσες και περίπλοκες νομικές προεκτάσεις.

Tags: