10/02/2016 16:04

Διαδικτυακά προγράμματα ιστορίας και γλώσσας από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο προς ομογενείς

Με απώτερο σκοπό και στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας της δυναμικής παρουσίας του κυπριακού ελληνισμού στο εξωτερικό, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων υπέγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συναντίληψης. Το Μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει προσφορά διαδικτυακών προγραμμάτων εκμάθησης σε απόδημους, υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Καθηγητής Κώστας Χρίστου και ο Επίτροπος Φώτης Φωτίου.

Με τη συνεργασία που υπογράφηκε σήμερα, οι δύο φορείς επιδιώκουν να στηρίξουν τους Κύπριους απόδημους και ιδιαίτερα τη νέα γενιά σε θέματα γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού μέσω της οργάνωσης εξ` αποστάσεως προγραμμάτων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του Μνημονίου, ο κ. Φωτίου είπε πως η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση των δεσμών με την κυπριακή Διασπορά μέσω της εκπόνησης μιας εθνικής στρατηγικής που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλα Υπουργεία και υπηρεσίες.

“Με την υπογραφή σήμερα του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Γραφείου μου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, διενεργείται ένα μεγάλο βήμα ενδυνάμωσης της σχέσης πατρίδας και οικογένειας, ιδιαίτερα με τους νέους απόδημους που διψούν να κατοχυρώσουν την εθνική τους ταυτότητα συμμετέχοντας σε προγράμματα που αφορούν τη γλώσσα, τον πολιτισμό αλλά και την κουλτούρα”, είπε.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, από το νέο ακαδημαϊκό έτος θα ξεκινήσει το εξ αποστάσεως πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο “Introduction to the History of Cyprus”, το οποίο θα αναπτυχθεί από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, θα προσφερθούν διαδικτυακά προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα για εκπαίδευση και πρακτική άσκηση των αποδήμων στην Κύπρο.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως κοινός στόχος είναι να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του κυπριακού ελληνισμού στο εξωτερικό με νέες ενέργειες και δράσεις που θα βοηθήσουν καθοριστικά στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των αποδήμων τόσο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών όπου ζουν και δραστηριοποιούνται, όσο και στην προώθηση του εθνικού θέματος, λαμβάνοντας υπόψη και την αναβαθμισμένη γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά θέση της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρίστου είπε πως η σημερινή ημέρα είναι τιμητική, καθώς και ημέρα ευθύνης. “Στη δύσκολη σημερινή συγκυρία για τη χώρα μας, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου θέτει την τεχνογνωσία, το προσωπικό και τις υποδομές του σε όλα τα επίπεδα προς όφελος της Κύπρου, της κοινωνίας και της ομογένειας”, είπε.

Οι κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Συναντίληψης στόχο έχουν τη στήριξη των Κυπρίων αποδήμων σε θέματα γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού μέσα από διαδικτυακά προγράμματα επιμόρφωσης, την ενδυνάμωση των σχέσεων με τις παγκόσμιες οργανώσεις και ομοσπονδίες αποδήμων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την εκπαίδευση και την πρακτική άσκηση των νέων της ομογένειας στην Κύπρο.

Ο κ. Χρίστου τόνισε πως ο ρόλος του Ανοικτού Πανεπιστημίου, με ξεκάθαρο τον στρατηγικό στόχο της Πολιτείας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Κάπως έτσι, όπως σημείωσε, το Πανεπιστήμιο οραματίζεται τη συνεργασία με την προσφορά του διαδικτυακού προγράμματος βραχείας διάρκειας με τίτλο “Introduction to the History of Cyprus”.

Tags:
Cheap Website Traffic