08/02/2016 11:29

Πολύ σημαντική η διατήρηση χαμηλής «κακής» χοληστερόλης για μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων της «κακής» – ή LDL – χοληστερόλης στο αίμα και τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων είχε πρόσφατα ο ιατρικός κόσμος, μέσω διαλέξεων που πραγματοποιήθηκαν σε Λεμεσό και Λευκωσία, υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση, σύμφωνα με πολλές κλινικές μελέτες, όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, τόσο χαμηλότερα είναι και περιστατικά καρδιαγγειακών συμβάντων όπως για παράδειγμα το έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει θέσει αυστηρούς στόχους όσον αφορά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, η πλειοψηφία των Κυπρίων ασθενών (πάνω από το 50%), παρά το γεγονός ότι λαμβάνει αγωγή με στατίνη, δεν επιτυγχάνει τους στόχους της χαμηλής LDL χοληστερόλης.

Κατά την παρουσίαση του ο Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ. Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος συμμετείχε σε πολλές διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες, τόνισε ότι με βάση τις κλινικές μελέτες, η θεραπεία συνδυασμού σκευασμάτων έχει παρουσιάσει θετικά και ασφαλή αποτελέσματα προκειμένου οι ασθενείς να επιτύχουν τους στόχους τους. Πρόσφατα, έχει εισαχθεί στην Κύπρο μια τέτοια συνδυαστική θεραπεία, με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα μείωσης της LDL χοληστερόλης, για την οποία ο Δρ. Ελισάφ έχει διεξάγει αρκετές κλινικές μελέτες.

Όπως είπε, ιδιαιτέρα ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου, όπως ασθενείς μετά από έμφραγμα, έχουν ανάγκη επιθετικής υπολιπιδαιμικής θεραπείας, όπως η θεραπεία συνδυασμού εζετιμίμπης/ατορβαστατίνης.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η Δρ. Βάια Λαμπαδιάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας και Κλινικής Διαβητολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic