26/01/2016 18:10

41 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών είναι παχύσαρκα

Το εκρηκτικό πρόβλημα της παχυσαρκίας και ειδικότερα στα παιδιά αναδεικνύεται από την πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ, στην οποία καταγράφεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των μικρών παιδιών που πάσχουν από παχυσαρκία, καθώς ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά από τα 31 εκατομμύρια που ήταν το 1990.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιευθήκαν στα πλαίσια της δράσης «βάζουμε τέλος στην παιδική παχυσαρκία», 6,1% των παιδιών κάτω των 5 ετών το 2014 πάσχει από παχυσαρκία, υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο 4,8% του 1990.

Περίπου τα μισά από τα παχύσαρκα παιδιά, το 48% ζουν στην Ασία, ενώ το 25% προέρχεται από την Αφρική, με 15,5 εκατομμύρια από τον συνολικό αριθμό να ανήκει στην χαμηλή και μεσαία τάξη, σε σχέση με μόλις 7,5 εκατομμύρια το 1990.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζουν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος έχει υπάρξει αργή, ασθενική και χωρίς συνοχή και καλούν τους πολιτικούς να δείξουν τη δέσμευση τους, καθώς «έχουν την ηθική υποχρέωση» έναντι στις νέες γενιές.

Όπως τόνισε και ο Πήτερ Γλάκμαν, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, «δεν μπορείς να ρίξεις την ευθύνη σε ένα δίχρονο για το ότι είναι παχύ, τεμπελιάζει και τρώει πολύ, δεν είναι λάθος των παιδιών αυτό».

Η έκθεση τονίζει ότι μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος θα ξεκινούσε πολύ πριν από την εμφάνιση του προβλήματος, από την σύλληψη κιόλας του παιδιού, καθ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην γέννα και αργότερα, καθώς αποτελούν σημαντικά βήματα μιας αλυσίδας που αν δεν προσέξουμε μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία.

Ανάμεσα στις προτάσεις που προβάλλουν τα στελέχη του ΠΟΥ είναι ειδικοί φόροι σε ανθρακούχα ποτά και ανθυγιεινά τρόφιμα, προώθηση της σωστής διατροφής και άσκησης από τα σχολεία και τη σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών/συμβουλών για τον ύπνο, την διατροφή και την εξάσκηση.

 

Share this:
Tags:
Cheap Website Traffic